Αποτέλεσμα εικόνας για καλπη
Παράθυρο για τη διενέργεια τριπλών εκλογών (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές) τον Μάιο του 2019, κάτι που θα συνιστά «τέλειο χάος», ανοίγει μια τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε χθες το βράδυ και ζητά τη μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Μάιο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, όταν και ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εν λόγω βουλευτές-που δεν είναι καθ’ έξιν… αντάρτες- είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος είναι πιθανό να κάνει δεκτή την εν λόγω τροπολογία, καίτοι έχει επιχειρηματολογήσει πολλές φορές υπέρ της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο.
Κρίσιμο ρόλο στο εν λόγω ζήτημα παίζει και ο παράγοντας της συνταγματικότητας της διεξαγωγής αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο, καθώς στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι, λόγω της κανονικής λήξης της θητείας των νυν τοπικών αρχόντων τον Μάιο του 2019, τυχόν προέκταση της θητείας τους για μερικούς ακόμα μήνες θα αποτελούσε αντικείμενο προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεπώς, οι βουλευτές που καταθέτουν την τροπολογία θεωρητικά προσφέρουν ένα σημαντικό επιχείρημα στον κ. Σκουρλέτη να επαναφέρει τη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο, με την κάλπη του δεύτερου γύρου να συμπίπτει με τις ευρωεκλογές και πιθανώς και με τις εθνικές εκλογές.
Βέβαια, επί της αρχής, είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προτιμά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην ώρα τους, εξαντλώντας ακόμα και την τελευταία συνταγματική δυνατότητα, ήτοι να στήσει δηλαδή τις κάλπες στα μέσα του Οκτωβρίου του 2019.
Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να περάσει με επιτυχία το κρίσιμο τεστ των ευρωεκλογών του Μαΐου. Αν σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί με σαφήνεια, τότε η ήττα του θα είναι ακόμα βαρύτερη στις κάλπες που θα στηθούν για την ανάδειξη κυβέρνησης, μιας και θα παγιωθεί η βεβαιότητα ότι έρχεται η ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που έχασε τις ευρωεκλογές  του 2014 και το μόνο που απέμενε να φανεί στις εθνικές εκλογές ήταν το εύρος της ήττας της.
Υπό αυτό το πρίσμα, προκρίνεται το σενάριο διενέργειας εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο. Με ταυτόχρονες κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να «απενεργοποιήσει» από το κομματικό παιχνίδι στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που θα κατέβουν σε δήμους και περιφέρειες, πιθανώς και με την υποστήριξή του, αλλά και να δημιουργήσει πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς παραδοσιακά οι υποψηφιότητες στο χώρο της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση είναι πολλές, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι οι «αντάρτες» θα δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα –ως είθισται- στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά και κατά τόπους φυγόκεντρες τάσεις.