Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη λιρα
Μετά από την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου συνεχίζεται και τη Δευτέρα το σφυροκόπημα της τουρκικής λίρας η οποία έφθασε και το 7,24 έναντι του δολαρίου υποχωρώντας κατά επιπλέον 6% μετά την τεράστια βουτιά 16% που κατέγραψε την Παρασκευή. Μετά το νέο ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε το πρωί οι απώλειες μετριάστηκαν κάπως καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε μια πρώτη δέσμη μέτρων για την βελτίωση της ρευστότητας στη χώρα. Το σκηνικό, όμως, παραμένει εκρηκτικό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις και τον Ερντογάν να σηκώνει τους τόνους κάνοντας λόγο για «οικονομικό πόλεμο», ενώ επενδυτές και αναλυτές προσπαθούν να μετρήσουν το αν και το πώς θα εξαπλωθεί η οικονομική κρίση της γειτονικής χώρας στις υπόλοιπες αγορές.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα είναι το πρώτο βήμα στο σχέδιο που παρουσίασε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Τουρκίας. Όμως παρά τα οικονομικά μέτρα η λίρα συνεχίζει να υποχωρεί. Και αυτό διότι το βασικό πρόβλημα είναι πολιτικό και αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του δολαρίου αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν λόγω της κράτησης ενός Αμερικανού πάστορα.
Σύμφωνα με τους Financial Times η στάση του Τούρκου πρόεδρου είναι αυτή που προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Tις ανησυχίες των επενδυτών είχαν εντείνει η αυθαιρεσία των κυβερνητικών επιλογών στην Άγκυρα και ο απόλυτος έλεγχος της εξουσίας από τον κ. Ερντογάν. Το τελευταίο φάνηκεω ξεκάθαρα με την πρόσληψη του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ως αντικαταστάτη ενός αξιοσέβαστου υπουργού Οικονομικών», αναφέρει το σημερινό κεντρικό άρθρο των FT.
Βέβαια αλάτι στις πληγές ρίχνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Σε μια αδικαιολόγητη ρήξη με την παράδοση που θέλει τις ΗΠΑ να προσπαθούν να επιλύσουν μια κρίση αντί να την βαθαίνουν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε αλάτι σε αυτές τις πληγές αυτοτραυματισμού» αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η  επιβολή επιπλέον δασμών έναντι της Τουρκίας που ανακοίνωσε την Παρασκευή όχι μόνο επιτάχυνε την πτώση της λίρας αλλά και ενίσχυσε τον ισχυρισμό του Ερντογάν πως είναι το θύμα συνομωσιών από το εξωτερικό.
Στο «κόκκινο» το ΧΑ και οι ευρωπαϊκές αγορές 
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται στο «κόκκινο», κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου. Πτωτικά συμπαρασύρεται  από την λίρα και το ευρωπαϊκό νόμισμα. Τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα έχουν σημαντική έκθεση στην Τουρκία. Σύμφωνα με την UBS οι τράπεζες της Ισπανίας έχουν 83 δισεκατομμύρια δολάρια έκθεση στις τουρκικές τράπεζες. Οι γαλλικές και οι ιταλικές έχουν 38,4 δισ. δολ. και 17 δισ. δολ. αντίστοιχα, εκκρεμή τουρκικά δάνεια. Σημαντικές πιέσεις εξ’ Ανατολάς δέχεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας και οι φόβοι για την οικονομία της γειτονικής χώρας ρίχνουν και την ελληνική χρηματαγορά.
Λίγο μετά τις 13:30 ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου διαμορφωνόταν στις 732,77 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,47%. Έτσι, η τουρκική απειλή κατάφερε να υπερκεράσει τα όποια θετικά μηνύματα έφερε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.  Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη, ακριβώς λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch σε «BB-» από «B» με σταθερές προοπτικές, δεν στάθηκε αρκετή για να ενισχύσει την επενδυτική ψυχολογία τόσο στο ΧΑ, όσο και στην αγορά  ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται ανοδικά στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας και διαμορφώνεται στο 4,236%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,26%.
Οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές είναι γενικευμένες καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια λόγω της αναταραχής. «Η πτώση της λίρας θυμίζει στους επενδυτές προηγούμενες κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και προκαλεί νευρικότητα παγκοσμίως. Το χρήμα κινείται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα και το ιαπωνικό γιεν, αν και η επενδυτική όρεξη για χρυσό παραμένει υποτονική», αναφέρει το Bloomberg.
Τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας 
Έχοντας να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του τουρκικού νομίσματος από το 1999 η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα μέτρα για την βελτίωση του χρηματοδοτικού συστήματος της χώρας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Υποσχόμενη να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» η κεντρική τράπεζα από την Άγκυρα μείωσε το ποσό που χρειάζεται να έχουν καταθέσει οι τράπεζες σε αυτή και χαλάρωσε τους κανόνες διαχείρισης της ρευστότητας που διαθέτουν σε τουρκικές λίρες και ξένο συνάλλαγμα. Αν και δεν υπήρξε αναφορά για άνοδο των επιτοκίων η ανακοίνωσε αναφέρει ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. «Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τον βάθος της αγοράς και την διαμόρφωση των τιμών και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα, αν αυτό είναι απαραίτητο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι αγορές εκτιμούν πως η οικονομία της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω του υψηλού ποσοστού χρέους σε δολάρια. Όσο πιο πολύ αποδυναμώνεται η λίρα τόσο πιο ακριβό γίνεται το χρέος. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ το συνολικό ύψος του τουρκικού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ της χώρας.
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.