Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να εκταμιεύσει την τελευταία δόση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, ύψους 15 δισ.
Σύμφωνα με την κ. Αντρέεβα, η απόφαση του ESM να εγκρίνει τη τελική δόση προς την Ελλάδα έρχεται σε συνέχεια της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου, το οποίο αναγνώρισε πως η Ελλάδα «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της» αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, υιοθετώντας ένα «σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων».
Η εκταμίευση αυτή αποτελεί ένα «τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.
Να σημειώσουμε πως τα 9,5 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας και 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Μετά την εκταμίευση, το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ικανό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για διάστημα περίπου 22 μηνών μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.
Εξάλλου, μετά την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, η οικονομική στήριξη του ESM προς την Ελλάδα ανήλθε σε 61,9 δισ. ευρώ, από το αρχικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ. Μαζί, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, και είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.