Αποτέλεσμα εικόνας για ορμπαν

Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα Τετάρτη την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ σε βάρος της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει αυτό το βήμα εναντίον μιας εθνικής κυβέρνησης. Η ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 7 ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου - καθώς 448 βουλευτές ψήφισαν υπέρ - σημαντικά υψηλότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. 
Ο πρόεδρος της Ομάδας των σοσιαλδημοκρατών (S&D) Ούντο Μπούλμαν δήλωσε: «Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δείξει ότι δεν φοβάται να ενεργεί όταν το κράτος δικαίου απειλείται σε ένα κράτος μέλος. Για επτά χρόνια, η ουγγρική κυβέρνηση, υπό τον Βίκτορ Ορμπάν, προσπάθησε να σπάσει τις ανεξάρτητες οργανώσεις που ελέγχουν και εξισορροπούν την εξουσία τους». 
Η ευρωβουλευτής  οικολόγος Τζούντιθ Σαρτζεντίνι ήταν υπέυθυνη για τη σύνταξη σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στην Ουγγαρία. Η έκθεση, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία που συνέλεξαν οι ευρωβουλευτές και τις αποστολές που πραγματοποίησαν στην Ουγγαρία, καταγγέλλει την Ουγγαρία για απειλές της ελευθερίας του Τύπου και αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, τακτικές επιθέσεις εναντίον των ΜΚΟ, παραβίαση του δικαιώματος στην ακαδημαϊκή ελευθερία, την εκπαίδευση και το επιχειρείν, δυσανάλογη ανάμειξη στις ελευθερίες της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, πόλεμο κατά των απόρων, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση στη λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών.
Στην έκθεση γίνονται ακόμη αναφορές για τη διαφθορά της κυβέρνησης Όρμπαν, μέλη της οποίας και οι οικογένειές τους έχουν πλουτίσει από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αναφορά γίνεται και στην σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Ορμπαν και στην άρνησή του να αποδεχθεί την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης «απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία, αρνούμενη να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα στο έδαφός της».
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.