Με ένα οριζόντιο μήνυμα, το οποίο θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών, θα πορεύεται ως στρατηγική κατεύθυνση από τώρα και μέχρι τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτησή του ενώπιον των τομεαρχών του κόμματος. Παράλληλα, βέβαια, με το άνοιγμα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη πανστρατιάς και ενεργοποίησης πολιτών και στελεχών που σταδιακά, τα τελευταία χρόνια, απομακρύνθηκαν από την κομματική κοίτη.
Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να διαμορφωθεί μια ευρεία κοινωνική συμμαχία, ώστε να μπορέσει στις επόμενες εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, όχι απλώς να κατάγει μια πολιτική νίκη, αλλά να διαμορφώσει όρους πολιτικής πλειοψηφίας, ώστε να εφαρμόσει, εν συνεχεία, το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που περιγράφει στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό, συνεπώς, με βάση τη λογική του κ. Μητσοτάκη μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: τόσο με τη διεύρυνση, του κοινού στο οποίο απευθύνεται η ΝΔ, όσο και με την «επανασυσπείρωση» ανθρώπων που στο παρελθόν την ψήφιζαν είτε μόνιμα είτε περιστασιακά. 
Όπλο του προέδρου της ΝΔ, προκειμένου να διευρύνει το ακροατήριο της ΝΔ, αλλά και να επαναπροσεγγίσει άλλοτε γαλάζιους ψηφοφόρους θα είναι το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπαραβάλλει όλο και εντονότερα στην κυβερνητική ρητορική. Άλλωστε, αναλύοντας και τα στοιχεία των μετρήσεων που έγιναν αφού οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο γαλάζιο επιτελείο είδαν με ικανοποίηση την παρουσία του προέδρου της ΝΔ να «περνά» καλά σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών, ευρύτερο και από αυτό που δήλωνε στις έρευνες ότι προτίθεται να ψηφίσει τη ΝΔ. Υπό αυτό το πρίσμα και στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας και όρων αυτοδυναμίας την επόμενη μέρα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμένει στη λογική του «ανοίγματος προς όλους. Αυτό, άλλωστε, περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα γίνεται από εδώ και πέρα: μια σύγκριση των δύο αφηγημάτων. Από τη μία, όπως συνηθίζει να λέει, το τεκμηριωμένο πρόγραμμα της ΝΔ και, από την άλλη, η απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού εξαγγείλει ένα πακέτο παροχών, για να κρατηθεί πολιτικά.
Με αυτή τη λογική, συνεπώς, του οριζόντιου μηνύματος ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει έναν κύκλο περιοδειών μετά τη ΔΕΘ. H επίσκεψή του που ήταν προγραμματισμένη στη Σάμο για σήμερα ακυρώθηκε λόγω καιρού, ενώ επόμενος σταθμός θα είναι λογικά η Ήπειρος στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, ενώ μένει να προγραμματιστούν οι επισκέψεις εντός των επόμενων εβδομάδων. 
Καίτοι, βέβαια, η Σάμος είχε μείνει «εκκρεμότητα» από τις περιοδείες που ακυρώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στο Μάτι, η εν λόγω επίσκεψη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τη διαχείριση του προσφυγικού, ιδίως στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Άλλωστε, χθες, ο κ. Μητσοτάκης επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ, και όταν έκλεισαν οι πόρτες, ο αρμόδιος τομεάρχης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «η Μόρια είναι μνημείο απανθρωπιάς και αναξιοπρέπειας». «Έχουμε συνδυασμό ιδεοληψίας, ανικανότητας και κυνισμού και πλήρους αδιαφορίας για ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας», αντέτεινε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ενδιαφέρουσα, δε, είναι και η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ για το Σκοπιανό, με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Κουμουτσάκο να προβλέπει επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής και να εκτιμά ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί και δυναμική Αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον κ. Καμμένο», μιας και ουσιαστικά θα δημιουργηθεί τετελεσμένο και για την εκβαση της Αναθεωρητικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, δε, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και μια νέα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, μετά τις 17 Δεκεμβρίου που παρέρχεται το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση της ΝΔ.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι πέρα από τα θέματα της οικονομίας, στο χθεσινό συντονιστικό έγινε από τον αρμόδιο τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστα Σκρέκα μια παρουσίαση για την προοπτική της ΔΕΗ, την οποία συμμετέχοντες χαρακτήριζαν στο Reader.gr«ζοφερή», με τους επιτελείς της ΝΔ να μην μπορούν να αποκλείσουν στο εγγύς μέλλον και το ενδεχόμενο αύξησης τιμολογίων. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.