Μια απρόσμενη στήριξη στο αίτημα της κυβέρνησης να μην κοπούν οι συντάξεις, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, από το 2019, παρέχει με παρέμβασή του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών καλεί, μάλιστα, τους ομολόγους του στο Eurogroup να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία στην επόμενη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα, δεδομένων των καλών δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας και, συγκεκριμένα, των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Πολλοί έλεγαν ότι [η Ελλάδα] δεν θα πετύχαινε τον στόχο 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ήδη επιτυγχάνονται για δύο συνεχόμενες χρονιές. Το ΔΝΤ έλεγε ότι αυτό είναι αδύνατο, αλλά πλέον έχει προσαρμόσει την εκτίμησή του στο 3,5%», σημειώνει ο Ντάισελμπλουμ στο προσωπικό του blog.
«Καλύτερα να ασχοληθεί [το Eurogroup] με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία», γράφει με εμφανή επικριτική διάθεση. Αναφέρει, μάλιστα, ότι την ώρα που γίνονται αυτά στην Ελλάδα, το όριο συνταξιοδότησης τίθεται σε ισχυρή αμφισβήτηση σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ παραθέτει αναλυτικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα με στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, επισημαίνοντας πάντως την «αδυναμία» των Ελλήνων στην εφαρμογή των σχεδιαζόμενων μέτρων –γεγονός που «χρειάζεται προσοχή».
Υπεραμύνεται, πάντως, της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη περικοπή των παλαιών συντάξεων δεν θα έχει μεταρρυθμιστική επίδραση στο συνταξιοδοτικό σύστημα –μια θέση που σταθερά επαναλαμβάνει ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.