Αποτέλεσμα εικόνας για στουρναρας
Την ανάγκη να προστατευθεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώ σε προσωπικό επίπεδο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντα του ανεπηρέαστος, επιδιώκοντας τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπενθύμισε ότι παραμένει πολύ υψηλό το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και υπογράμμισε ότι χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε το 2019 έτος προκλήσεων και συνέστησε προσοχή σε τρία μέτωπα, σημειώνοντας ότι δεν είναι ανέφελο το διεθνές περιβάλλον. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.