Σχετική εικόνα
Ένα νέο κίνημα, που ζητά θέσπιση κανόνων προστασίας των καταναλωτών, για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που... παραδίδουν πνεύμα λίγο μετά την εκπνοή της εγγύησης, δημιουργείται σε ΕΕ και ΗΠΑ. 
Βασικό σύνθημα των ομάδων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία είναι το«δικαίωμα στην επισκευή» των συσκευών, οι οποίες μέχρι σήμερα πωλούνται δίχως να υπάρχει δυνατότητα επισκευής σε λογικό κόστος ή αντικατάστασής τους (μετά την εγγύηση), με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται σε αγορά καινούριας. 
Το ζήτημα απασχολεί, ήδη, ομάδες καταναλωτών σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι πέραν της επιβάρυνσης των ιδίων, η συνεχής αντικατάσταση συσκευών έχει δυσμενείς συνέπειες και στο περιβάλλον. 
Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με το BBC, κινείται και μια ομάδα υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να παράγουν συσκευές που διαρκούν περισσότερο και η επισκευή των οποίων είναι ευκολότερη.
Οι προτάσεις αυτές εστιάζονται σε προϊόντα φωτισμού, σε τηλεοράσεις και σε μεγάλες οικιακές συσκευές, όπως τα πλυντήρια και τα ψυγεία. 
Ειδικότερα, οι προτάσεις αυτές αφορούν στον φωτισμό, σε τηλεοράσεις και σε μεγάλες οικιακές συσκευές.
Το BBC σημειώνει ότι τα σχέδια για την αποκαλούμενη Οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού είναι πολύπλοκα, και πολλοί κατασκευαστές ισχυρίζονται πως οι προτεινόμενοι κανόνες είναι πολύ αυστηροί και θα «καταπνίξουν την καινοτομία». 
Στον αντίποδα, υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των καταναλωτών τονίζουν πως η Κομισιόν έχει επιτρέψει στους κατασκευαστές να διατηρήσουν τον έλεγχο της διαδικασίας επισκευής, επιμένοντας κάποια προϊόντα να επιδιορθώνονται από επαγγελματίες υπό τον έλεγχο των ίδιων (κατασκευαστών). 
Την ίδια στιγμή, οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως οι νόμοι που έρχονται θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την καλύτερη χρήση πόρων.
Πίσω από τις πρωτοβουλίες αυτές υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία: Σύμφωνα με το BBC, έρευνα έδειξε ότι, μεταξύ του 2004 και του 2012, το ποσοστό των μεγάλων οικιακών συσκευών που «πέθαιναν» μέσα σε 5 χρόνια αυξήθηκε από 3,5% στο 8,3%. Επίσης, ανάλυση που έγινε σε κέντρο ανακύκλωσης πάνω σε πλυντήρια που είχαν αποσυρθεί έδειξε πως άνω του 10% ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ άλλη μια μελέτη έδειξε πως, εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διαδικασία κατασκευής, ένα πλυντήριο με μακρά διάρκεια ζωής θα παράγει μέσα σε δύο δεκαετίες 1,1 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα με μικρή.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.