Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς.


Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς, αφού οι πυροσβέστες έσβησαν και τις τελευταίες φλόγες στη διάρκεια της νύχτας.
Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να σβήσουν τις φλόγες που καταβρόχθισαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του βέλους του καθεδρικού ναού ηλικίας 800 ετών. Εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.
«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε. Κανείς άλλος τραυματισμός δεν έχει αναφερθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε αφού το κτίριο έκλεισε για το κοινό για το βράδυ.
Απέξω, οι επιβλητικοί πύργοι του κωδωνοστασίου και οι εξωτερικοί τοίχοι μετά τα τεράστια αντιτειχίσματα εξακολουθούν να στέκονται σταθερά, αλλά το εσωτερικό και η άνω δομή καταβροχθίστηκαν από τις φλόγες.
Οι ερευνητές δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού μέχρι οι ειδικοί να σιγουρευτούν ότι οι πέτρινοι τοίχοι του άντεξαν τη θερμότητα και το κτίριο είναι δομικά στερεό. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν πυροσβέστες στην κορυφή των πύργων.
«Η πυρκαγιά έχει σβήσει πλήρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. «Δουλειά μας σήμερα είναι ελέγξουμε τη δομή και τις κινήσεις της.»
Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στα ξύλινα υποστηρίγματα της οροφής του ναού, όπου εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης, καθώς και στο ξύλινο πλαίσιο του βέλους.
Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». Η αστυνομία άρχισε σήμερα να ανακρίνει τους εργάτες που εμπλέκονταν στην ανακαίνιση, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.
Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς».
«Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία», συνέχισε ο Ετζ.
Οι υπάλληλοι του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού εργάζονται χέρι με χέρι με τους πυροσβέστες και τις ομάδες «Έρευνας των αιτιών και των συνθηκών πυρκαγιάς» (RCCI).
Μόλις δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο στον ναό, οι ομάδες του κεντρικού εργαστηρίου θα μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και να πραγματοποιούν ορισμένες διαπιστώσεις.
«Ο σκοπός είναι διπλός: να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εξελίχθηκε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πεζρόν, διευθυντής του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης.
Όμως η εργασία των «ειδικών» της αστυνομικής διεύθυνσης ξεκίνησε από χθες βράδυ την ώρα που οι φλόγες καταβρόχθιζαν το κτίριο.
Έναν τεχνικός και ένας μηχανικός βρισκόταν επιτόπου έξω από τον ναό λίγο μετά τις 19:00.
«Ήταν πολύ κοντά στις ομάδες των πυροσβεστών, με τρόπο ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Έμειναν στο σημείο μέχρι τη μία το πρωί και επέστρεψαν το πρωί με αρχιτέκτονες για την ασφάλεια, μαζί με την ομάδα των πυροσβεστών του Παρισιού για να κάνουν τον γύρο του καθεδρικού», λέει ο Πεζρόν.
Μαζί με τον σωρό των μπάζων που προκάλεσε η πυρκαγιά, «η έρευνα για ίχνη και ενδείξεις θα είναι πολύ πολύπλοκη», προβλέπει ο Πεζρόν.
«Η έρευνα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, εξαρτάται από το τι θα βρουν οι ερευνητές», προειδοποίησε ο Λοράν Νουνιέζ.

Η δομή του ναού «αντέχει» - Υπάρχουν «ευάλωτα σημεία»

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.
Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.
«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό.
«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.
«Οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε ο Νουνιέζ.
Εξάλλου το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.
Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.
«Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο εβδομηντάχρονος οργανίστας.
«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.
«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Κύμα αλληλεγγύης για την αποκατάσταση

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.
Το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας και ο μουφτής του Τεμένους της Λυών κάλεσαν σήμερα τους Μουσουλμάνους της Γαλλίας «να εκφράσουν τη αλληλεγγύη τους» και «να συμμετάσχουν στην οικονομική προσπάθεια» για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ.
Οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλoύσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L'Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν σήμερα δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering.
Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την "αποκατάσταση του βέλους" και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.
Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.
Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».
«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.
Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.
«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.
«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

"Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε",

Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα πλήγμα σε σύσσωμη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάστασή του, δήλωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ηγέτες της ΕΕ.
"Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε", είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποσχέθηκε την "αλληλεγγύη" της ΕΕ.
Πολλοί ομιλητές που συμμετείχαν σε μια ομάδα συζήτησης με θέμα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησαν την πυρκαγιά ως αφορμή για να υπογραμμίσουν ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια κοινή ευρωπαϊκή κοινωνία με βαθιές ρίζες.
"Όλοι μας θρηνούμε λίγο. Η χθεσινή ημέρα ήταν φρικτή για όλους εκείνους που αγαπούν τη Γαλλία και αγαπούν το Παρίσι", δήλωσε ο Γιούνκερ.
"Σε όλων μας τις ζωές το Παρίσι δεν είναι ένας ουδέτερος τόπος. Είναι ένα μέρος που μας αρέσει να ερωτευόμαστε ξανά. Βλέποντας την πόλη αυτή να βιώνει μια τραγωδία, που δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτόνημα, αλλά αγγίζει και τη ζωή του γαλλικού λαού, να καταστρέφεται από τις φλόγες είναι σπαραξικάρδιο".
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε ότι η γενέτειρά του στη Βαλτική, η πόλη Γκντανσκ, ισοπεδώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανοικοδομήθηκε.
"Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι", είπε ο Τουσκ.
"Επίσης θα ξαναχτίσετε την εκκλησία σας. Από το Στρασβούργο, την γαλλική πρωτεύουσα της ΕΕ, καλώ και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Γνωρίζω ότι η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της αλλά εδώ διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την πρακτική βοήθεια. Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων μας έκανε ξανά να αντιληφθούμε ότι δεσμευόμαστε από κάτι πιο σημαντικό και πιο βαθύ από τις συμφωνίες".
Ο Σαϊέντ Κάμαλ, ο βρετανός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη: "Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι συσπειρωθούμε, είτε είμαστε Βρετανοί, είτε Ευρωπαίοι είτε εκτός Ευρώπης, να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την αναστήλωση".
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τους 751 ευρωβουλευτές να δωρίσουν τον ημερήσιο μισθό τους. Απευθυνόμενος στα γαλλικά είπε: "Ως πρώην κάτοικος του Παρισιού, ως Ιταλός, ως Ευρωπαίος, ματώνει η καρδιά μου, όπως όλων μας από αυτό που συνέβη χθες στο Παρίσι".

«Ο Πάπας προσεύχεται για όλους»

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα να κινητοποιηθούν όλοι για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά τη χθεσινή πυρκαγιά, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί "το αρχιτεκτονικό κόσμημα μιας συλλογικής μνήμης".
"Χαιρετίζοντας το θάρρος και τη δουλειά των πυροσβεστών που επενέβησαν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, εκφράζω την ελπίδα ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ να μπορέσει να ξαναγίνει, χάρη στις εργασίες αποκατάστασης και στην κινητοποίηση όλων, αυτό το όμορφο κόσμημα στην καρδιά της πόλης, σύμβολο της πίστης αυτών που τον ανέγειραν, μητρόπολη της επισκοπής σας, η αρχιτεκτονική και πνευματική πολιτιστική κληρονομιά του Παρισιού, της Γαλλίας και της ανθρωπότητας", αναφέρει ο Ποντίφικας σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Μισέλ Οπετί.
Ο Ποντίφικας προσεύχεται για όλους αυτούς που έπληξε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η οποία θα παραμείνει πάντα ένα σύμβολο εθνικής ενότητας της Γαλλίας, και ζητεί να κινητοποιηθούν όλοι για την αποκατάστασή της, ανακοίνωσε παράλληλα εκπρόσωπος του Βατικανού.
"Ο Πάπας προσεύχεται για όλους όσοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτήν την δραματική κατάσταση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Αλεσάντρο Γκισότι σε μήνυμά του στο Twitter.
"Η Νοτρ Νταμ θα παραμείνει πάντα --και το είδαμε αυτό τούτες τις ώρες-- ένας τόπος όπου πιστοί και μη πιστοί ενώνονται στις πιο δραματικές ώρες της γαλλικής ιστορίας", πρόσθεσε.
"Ο Πάπας βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας, προσεύχεται για τους Γάλλους καθολικούς και για τον πληθυσμό του Παρισιού που έχει συγκλονιστεί από την τρομερή πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Νοτρ Νταμ", καταλήγει στο μήνυμά του στο Twitter.

Ελισάβετ: Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι 

Η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη "βαθιά της λύπη" για τη φωτιά που έπληξε τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.
"Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι από τις εικόνες της πυρκαγιάς που είδαμε, η οποία κατέστρεψε τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων", αναφέρει η βασίλισσα που είναι και αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας. "Η σκέψη μας και η προσευχή μας ενώνεται με αυτή των πιστών του καθεδρικού ναού και όλης της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή".
"Εκφράζω επίσης τον ειλικρινή μου θαυμασμό στα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν αυτό το σπουδαίο εθνικό μνημείο", προσθέτει η 92χρονη μονάρχης στο μήνυμά της το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Κίνδυνος και από την ποσότητα νερού της πυρόσβεσης

Εκτός από τις καταστροφικές φλόγες, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: το νερό.
Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη "Νοτρ Νταμ" ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της "Νοτρ Νταμ" να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε».
Ο Ριβέρα Μπλάνκο υπενθύμισε πως ο παρισινός καθεδρικός ναός είχε αποκατασταθεί το 1830 από τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ, ο οποίος ανακατασκεύασε την οροφή και την κεντρική ακκίδα με κάλυμμα σχιστόλιθου που απομιμείτο την παλιά στέγη.
Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι «ανεκτίμητη». «Αναπαριστά την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων. Είναι ο Καθεδρικός των Βασιλέων της Γαλλίας, και μετά την Επανάσταση πέρασε στον ίδιον τον λαό. Είναι επίσης μία φανταστική κι αστείρευτη πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του γαλλικού γοτθικού ρυθμού». Η Παναγία των Παρισίων αντάμα με τους Καθεδρικούς της Σαρτρ και της Λιόν συνιστούν το μεγάλο τρίγωνο της ευρωπαϊκής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

 




Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.
«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».
Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ "Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό ", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ,μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.
" Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους» , δήλωσε ο υπουργός. «Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του. 
Παναγία των Παρισίων: Πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ναού





Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.