Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (Απόφαση ΑΠ4121/1344/Α3/25.06.2019) ο οριστικός πίνακας κατάταξης των πόλεων που εντάχθηκαν στα πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (Open Malls).

Η πόλη της Άμφισσας, ως πρόταση του Δήμου Δελφών και του Επιμελητηρίου Φωκίδας, κατετάγη 37η στον πίνακα κατάταξης από τις 68 πόλεις που αξιολογήθηκαν θετικά και έγιναν δεκτές, σε σύνολο 331 ελληνικών Δήμων.

Το πρόγραμμα αυτό, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σύνθετο πρόγραμμα που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία, αλλά και πρόκληση για το Δήμο μας, σε μια εποχή χαμηλών χρηματοδοτήσεων για αστικές παρεμβάσεις (ιδίως στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1.786.280,00 ευρώ και περιλαμβάνει δύο κατηγορίες παρεμβάσεων:

Α) Εργασίες αρχιτεκτονικής ανάδειξης και εναρμόνισης των όψεων των καταστημάτων στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Άμφισσας (περιοχή παρέμβασης). Τέτοιες είναι λ.χ. η τοποθέτηση καλαίσθητων διαφώτιστων στεγάστρων, οι ελαιοχρωματισμοί προσόψεων, οι φωτισμοί ανάδειξης, η τοποθέτηση ή αλλαγή τεντών (με συγκεκριμένα αισθητικά χαρακτηριστικά) κ.α. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές που αναδεικνύουν το χαρακτήρα της πόλης σε περισσότερα από 110 καταστήματα της Άμφισσας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εμπόρων ή ιδιοκτητών, αλλά και καμία ευθύνη για τη λογιστική διαχείριση του έργου, αφού όλα αυτά τα αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Φωκίδας.

Β) Έργα του Δήμου σχετιζόμενα με το εμπορικό κέντρο της Άμφισσας. Τέτοια στην εγκεκριμένη πρότασή μας είναι:

* Η μετατροπή της οικίας Γαζή επί της πλατείας Μητροπόλεως (δωρεά των αδελφών Αικατερίνης και Ευαγγελίας Γαζή – Καρελλά στο Δήμο μας από τον Οκτώβριο του 2015) στην οριστική Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» του Δήμου μας. Το έργο αυτό θα αποδώσει έναν σημαντικό πολιτιστικό χώρο στην πόλη, στεγαζόμενο σ’ ένα διατηρητέο κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, ευρισκόμενο σε άμεσο διάλογο με το κορυφαίο μνημείο της Μητρόπολης Άμφισσας, που κοσμείται από τον περίφημο αγιογραφικό διάκοσμο του Σπύρου Παπαλουκά.

* Η τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο στίβο του Δημοτικού Σταδίου Άμφισσας. Το έργο αυτό θα ικανοποιήσει ένα αίτημα πολλών δεκαετιών για τους αθλητές και τους φίλους του αθλητισμού στην Άμφισσα και σε ολόκληρη τη Φωκίδα, ενώ ταυτόχρονα θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του σταδίου για τη φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων.

* Η αντιπλημμυρική παρέμβαση από το κτίριο της Φιλαρμονικής μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (μέσω της πλατείας Ησαΐα και της λεωφόρου Σαλώνων). Πρόκειται για έργο αντικατάστασης του σημερινού αγωγού ομβρίων υδάτων με αγωγό πολύ μεγαλύτερης διατομής, για να αντιμετωπιστεί οριστικά το τακτικό φαινόμενο της υπερχείλισης των φρεατίων και των πλημμυρικών φαινομένων που αρκετές φορές έχουν ταλαιπωρήσει το κέντρο μας, καθώς και αρκετά εμπορικά καταστήματα.

* Η απόκτηση δύο ηλεκτροκίνητων mini-bus, με σκοπό την αξιοποίησή τους κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση της αγοράς με τους σταθμούς διακίνησης επιβατών (ΚΤΕΛ).

* Η απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμού φόρτισης, που θα τοποθετηθούν σε κεντρικό σημείο της πόλης.

* Η εγκατάσταση εορταστικού φωτισμού (καλαίσθητων γιρλαντών τύπου led) σε όλο το εύρος του εμπορικού κέντρου.

* Η τοποθέτηση συστήματος ελεύθερου ασύρματου internet (WiFi) σε ολόκληρη την αγορά της πόλης.

* Η εγκατάσταση καλαίσθητου μνημειακού φωτισμού στις προσόψεις κτιρίων μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας μέσα στην περιοχή παρέμβασης.

* Η τοποθέτηση ομοιόμορφου συστήματος ελέγχου της ασφαλούς κίνησης πεζών και αποτροπής της αυθαίρετης εισόδου οχημάτων σε όλους τους πεζοδρόμους του εμπορικού κέντρου.

Η λογική και τα κριτήρια βαθμολόγησης του συγκεκριμένου προγράμματος επικεντρώθηκαν κυρίως στη μετατροπή των εμπορικών κέντρων των πόλεων σε χώρους ήπιας κυκλοφορίας, με μέτρα υπέρ των πεζών και ενθάρρυνση της ανεμπόδιστης και ασφαλούς πεζής κυκλοφορίας, αλλά και με μέτρα υπέρ των φιλικών στο περιβάλλον μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόκειται εμφανώς για ένα πρόγραμμα με ολοκληρωμένη στρατηγική, που στοχεύει να τονώσει την κίνηση στα εμπορικά κέντρα των πόλεων, που πλήττονται σήμερα σκληρά από την οικονομική κρίση, αλλά και από τον ανταγωνισμό με τα υπερκαταστήματα και τα ιδιωτικά κλειστά κέντρα εμπορίου (Malls).

Για την επιτυχή ένταξη του προγράμματος αυτού σε χρηματοδότηση απαιτήθηκε εκ μέρους μας μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων που κράτησε σχεδόν ολόκληρο το έτος 2018, τεκμηρίωση της ωριμότητας των προτεινόμενων έργων μας (μελέτες, τεχνικές εκθέσεις, προσφορές κ.λπ.), στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο Φωκίδας και τον εμπορικό κόσμο της Άμφισσας, αλλά και συνεχόμενες επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο και τα στελέχη του.

Πετυχαίνουμε λοιπόν με πολύ σκληρή δουλειά να χρηματοδοτηθούμε για ένα πρόγραμμα που ταιριάζει εξαιρετικά στις ανάγκες μιας μικρής αγοράς, όπως αυτή της Άμφισσας. Εμείς πιστεύουμε άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουν, ότι μόνο με την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα και χρώματος της πόλης, αλλά και με κινήσεις που ενθαρρύνουν τη λεγόμενη «βιώσιμη κινητικότητα», μπορεί η αγορά της Άμφισσας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των πολλών ανταγωνιστών της (μεγάλες πόλεις, εμπορικά κέντρα, υπερκαταστήματα κ.λπ.).

Τα «ανοικτά κέντρα εμπορίου» αποτελούσαν και μια από τις σημαντικές προγραμματικές μας θέσεις και προτάσεις στην αρχή της θητείας μας (2014), αποδεικνύοντας έτσι πόσο ολοκληρωμένη σκέψη είχαμε εξαρχής για την πρόοδο του τόπου μας.

Είμαι υποχρεωμένος να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Φωκίδας (διοίκηση και στελέχη) για την εξαιρετική συνεργασία μας πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και σε όλα τα κοινά θέματα που έχουμε χειριστεί.

Ταυτόχρονα θέλω να ευχαριστήσω όλους μου τους συνεργάτες (αιρετούς και στελέχη του Δήμου) που έδωσαν αγώνα για να πετύχουμε ακόμη μια ένταξη ενός προγράμματος, που θα έχει ευεργετικές συνέπειες για το μέλλον του Δήμου μας και για την τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.