Η χθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής (πρώτη ουσιαστικά έπειτα από 5 εβδομάδες) περί των οικονομικών του Δήμου μας, εκδόθηκε για να υπηρετήσει το καθόλου πρωτότυπο αφήγημα της «καμένης γης».
Πιο πριν, όλο το καλοκαίρι η υπό αναμονή τότε νέα δημοτική αρχή διέσπειρε δεξιά και αριστερά φήμες περί δήθεν προβληματικής και ελλειμματικής Δ.Ε.Υ.Α., πλην όμως ο ισολογισμός (αποτελέσματα χρήσης) του πρώτου κιόλας έτους της Επιχείρησης (2018), που παρέδωσε προ ολίγων εβδομάδων ο ορκωτός λογιστής, απέδειξε πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 
Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ενημερώνει χθες (08.10.2019) τους συμπολίτες μας, παραθέτοντας κάποια στοιχεία, ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας χρωστά περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
Γνωρίζει ασφαλώς καλά ο ίδιος ότι όταν αναλάβαμε εμείς την αντίστοιχη περίοδο του 2014, η επίσημη βεβαιωμένη ζημία (χρέος) του Δήμου Δελφών ανερχόταν συνολικά στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή βεβαιώνεται από τους ισολογισμούς – αποτελέσματα χρήσης των ετών 2011, 2012, 2013 και (πολύ πρόσφατα) 2014, που έχουν ελέγξει οι ορκωτοί λογιστές και ουδείς έχει αμφισβητήσει μέχρι σήμερα ούτε κατά κεραία.
Κάτι πρέπει συνεπώς να έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ώστε να αποπληρωθούν οι ζημίες αυτές (οι περισσότερες τουλάχιστον)…
Και ναι μεν είναι αλήθεια ότι επιχορηγηθήκαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών συνολικά για ποσό περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, όμως αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και προέκυψε έπειτα από μεγάλο αγώνα και χάρη στην εντατική και επίμονη διαπραγμάτευση με το αρμόδιο Υπουργείο (που σε πολλές περιπτώσεις ήταν αρχικά αντίθετο, αλλά στην πορεία το πείσαμε να μεταστρέψει γνώμη).
Και φυσικά, όπως είναι γνωστό και αποδεδειγμένο, πολλά εκατομμύρια παλαιών οφειλών πληρώθηκαν από τα Ταμεία του Δήμου μας κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας.
Κι εμείς, όταν αναλάβαμε, βρήκαμε άπειρες υποχρεώσεις (ασύγκριτα μεγαλύτερες από τις τωρινές), που έπρεπε να εξοφλήσουμε και βρήκαμε τρόπο να το κάνουμε. Και πολλές δικαστικές αποφάσεις μας προέκυψαν για ζητήματα από το παρελθόν. 
Μόνο το καλοκαίρι του 2014 συμβασιοποιήθηκαν από την απερχόμενη τότε δημοτική αρχή (του κ. Μανανά) υποχρεώσεις σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε περίπου 300 συμβάσεις που υπεγράφησαν και προφανώς αντιστοιχούσαν σε εκκρεμότητες που έπρεπε να κλείσουν. Η δική μας δημοτική αρχή ήταν όμως αυτή που πλήρωσε τις συμβάσεις αυτές και πάρα πολλά άλλα!
Το «οικονομικό θαύμα» (κατά την ορολογία του κ. Ταγκαλή), που ο νέος δήμαρχος «φλέγεται» να αποδείξει ότι δεν πέτυχε η δική μας δημοτική αρχή, είναι ότι αυτός ο Δήμος μέσα σε απίστευτες συνθήκες κατάφερε να επιζήσει. Κατάφερε να φτιάξει εν έτει 2017 – 2018 προϋπολογισμούς από τους οποίους δεν έκρυβε με τρικ τα χρέη του, όπως πρωτύτερα.
Κι αυτό μολονότι κατά τη δική μας δημοτική θητεία (2014-2018) είχαμε δραματική μείωση των τακτικών πόρων που αποδίδονταν στο Δήμο μας συγκριτικά ακόμη και με την αμέσως προηγούμενη θητεία (2011-2013). Φτάσαμε στο σημείο να εισπράττουμε μεσοσταθμικά κατ’ έτος από κεντρικούς πόρους (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ) μόλις κάτι περισσότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην προηγούμενη θητεία ο Δήμος Δελφών εισέπραττε κατά μέσο όρο ετησίως περί τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως επιζήσαμε. Και πετύχαμε κατά κοινή ομολογία και σημαντικά πράγματα! 
Ας μην παριστάνει την έκπληκτη λοιπόν η νέα δημοτική αρχή. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Δελφών είναι αντικειμενικά δύσκολη, κυρίως λόγω της μείωσης των κεντρικών χρηματοδοτήσεων, όπως επανειλημμένα έχουμε πει.
Οι μόνες λύσεις που διαθέτουμε ως Δήμος είναι: α) Να κυνηγήσουμε την αύξηση των ιδίων εσόδων, πρωτίστως με επενδύσεις όπως λ.χ. το μεγάλο αιολικό πάρκο της Δεσφίνας (που στην τελική του ανάπτυξη προβλέπεται να αποδίδει στο Δήμο μας ετήσιους πόρους μεγαλύτερους από 1 εκατομμύριο ευρώ) και β) Να προβούμε σε εξοικονομήσεις δαπανών από τομείς που μπορούμε, όπως λχ. η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με την αντικατάσταση του οδοφωτισμού (σύμβαση η οποία επίσης εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση δαπανών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το Δήμο μας, χωρίς να κληθεί να διαθέσει ο ίδιος ούτε ένα ευρώ).

Εντούτοις και στις δύο αυτές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που με πολλούς κόπους και μακροχρόνια προσπάθεια προετοιμάσαμε εμείς, η σημερινή δημοτική αρχή φάνηκε και εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ανεξήγητα εχθρικά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.