Πλέον, η κοινοπραξία μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας περνά στην επόμενη φάση. Στόχος η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών. Προηγήθηκαν τα στάδια της οριοθέτησης, της αδειοδότησης, της έρευνας και των γεωτρήσεων.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής υπογραφών, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κατέστησε σαφές ότι η σημερινή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία παραγωγό και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την καθιστά επίσης και βήμα για την πορεία του φυσικού αερίου των περιοχών της Ανατολής προς τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πρόκειται για μεταφορά μέσω υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό της Αιγύπτου και μέσω LNG στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία που εγκρίθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται σε οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, έσοδα που αφορούν 500 εκατομμύρια τον χρόνο για την πενταετία 2020-2025, ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εδραίωση των συνεργασιών με Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία και Ισραήλ.

Ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ενός περίπου έτους και δείχνει, σύμφωνα με τον Υπουργό, πως το ενεργειακό πρόγραμμα «προχωρεί όπως το έχουμε σχεδιάσει» παρά τις δυσκολίες.

Ο κ. Λακκοτρύπης απηύθυνε ευχαριστίες τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξή του, όσο και στον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας και την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Με βάση το Αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού γίνεται αναπροσαρμογή των οικονομικών όρων του Συμβολαίου έτσι ώστε το έργο να είναι βιώσιμο για την κοινοπραξία σε περίπτωση που υπάρξουν χαμηλές τιμές πετρελαίου, ενώ η Δημοκρατία θα επωφελείται σε περίπτωση που οι τιμές είναι υψηλότερες. Ο μηχανισμός αυτός που ονομάζεται R-factor και ισχύει σε όλα τα άλλα συμβόλαια που υπέγραψε η ΚΔ με τις εταιρείες στη ΑΟΖ, εκτός από αυτά του πρώτου γύρου.