Η Πατρίτσια Άρτσε του κυβερνώντος κόμματος Mas, παραδόθηκε στην αστυνομία μετά από αρκετές ώρες.
Η χώρα συγκλονίζεται από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της κυβέρνησης και αυτών της αντιπολίτευσης μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν πεθάνει τρεις άνθρωποι.
Τι συνέβη στο Βίντο
Μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών μπλοκάρε μια γέφυρα στο Βίντο. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία έπειτα μέχρι το δημαρχείο της πόλης, για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο δύο ανθρώπων, που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τη δήμαρχο Άρτσε ότι είχε προσπαθήσει να σπάσει μπλόκο που είχαν στήσει και την κατηγόρησαν για τους θανάτους των διαδηλωτών.
Άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, φώναζαν «δολοφόνε, δολοφόνε» και την έσερναν ξυπόλητη στους δρόμους. Εκεί την ανάγκασαν να γονατίσει, της έκοψαν τα μαλλιά και της πέταξαν κόκκινη μπογιά. Την ανάγκασαν επίσης να υπογράψει μια επιστολή παραίτησης.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην «αδελφή μας, τη δήμαρχο του Βίντο Πατρίσια Άρσε, που απήχθη και παρενοχλήθηκε βάναυσα επειδή εξέφρασε και υπερασπίστηκε τις ιδέες της και τους φτωχούς».
Τα Ηνωμένα Έθνη, επίσης, καταδίκασαν «τη βία και την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστη η δήμαρχος της κοινότητας Βίντο, καθώς και τις επιθέσεις με στόχο άλλες γυναίκες, άνδρες και παιδιά».
Πηγή: BBC