Συγκεκριμένα ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει εκεχειρία στη δυτική Λιβύη, από τις 00:01 σήμερα Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, του Φαγέζ Αλ Σάρατζ να συμφωνεί.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τα ξημερώματα της Κυριακής, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανέφερε:
«Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου».
Αν και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός την Πέμπτη είχε απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ, ο Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο αργά χθες Σάββατο ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση».
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».
«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.
Η Τουρκία στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.