Στην online συζήτηση που συνδιοργάνωσαν το Forum «ΑΓΟΡΑ ΙΔΕΩΝ» και το Ideas Lab με θέμα τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας, συμμετείχε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών. 

Επίσης, στην ενδιαφέρουσα συζήτηση εισηγητές ήταν: ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώτσας, ο πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Πατέρας και ο καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γρηγόρης Γρηγορόπουλος.  

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κατά τη δική του τοποθέτηση, είπε ότι η ελληνική ναυπηγική και επισκευαστική βιομηχανία έχει πολλά να προσφέρει στην οικονομία, τόσο ως παράγοντας αυτοτελούς οικονομικής επέκτασης, όσο και ως  πολλαπλασιαστής περαιτέρω προσέλκυσης επενδύσεων.  

Τονίζοντας ότι στη σημερινή συγκυρία υπάρχει ισχυρή βούληση βιώσιμης επαναλειτουργίας των ελληνικών ναυπηγείων, ο κ. Φόρτωμας, αναφέρθηκε στην περίπτωση του  Νεωρίου της Σύρου, το οποίο είναι το πρώτο παράδειγμα ευτυχούς εξέλιξης της ναυπηγικής βιομηχανίας μετά την εξυγίανση και τη σταθερή αναπτυξιακή του πορεία, αποτελώντας πυξίδα για την αντίστοιχη κατεύθυνση που καλούνται να ακολουθήσουν η Ελευσίνα και ο Σκαραμαγκάς. 

Ο Βουλευτής Κυκλάδων εξήρε τις πρωτοβουλίες και τις επιτυχημένες ενέργειες της ιδιοκτήτριας εταιρίας του Νεωρίου, ΟΝΕΧ Α.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καλές εργασιακές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί στο ναυπηγείο, με τους εργαζόμενους να αισθάνονται συμμέτοχοι της προσπάθειας και της συλλογικής αναπτυξιακής πορείας της επιχείρησης. 

«Στο Νεώριο της Σύρου έχουν  πετύχει πολύ καλές σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας, με τους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται και εδώ, για άλλη μια φορά, ότι όταν ευημερεί μια επιχείρηση, αυτό γίνεται διότι έχει ικανοποιημένους εργαζόμενους, οι οποίοι αισθάνονται συμμέτοχοι στη συλλογική προσπάθεια. Και νομίζω ότι αυτό το παράδειγμα καλών εργασιακών σχέσεων, είναι ένα πρότυπο, το οποίο θέλουμε και εμείς να αναδείξουμε.

Με την εύρυθμη λειτουργία του Νεωρίου Σύρου, τη διάσωση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και με την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας, θα ενισχυθεί σε μέγιστο βαθμό η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και ναι, τότε θα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αναβίωσης των χρυσών εποχών του κλάδου καθώς πολλοί Έλληνες εφοπλιστές θα στηρίξουν ακόμα πιο δυναμικά μία τέτοια προσπάθεια προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», είπε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Φόρτωμας. 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.