Σοβαρότατες είναι οι καταγγελίες της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιφέρειας.
Η ΕΙΝΑ αναφέρει ότι ήδη από την Πέμπτη οι ΜΕΘ Covid-19 στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, αγγίζουν την 100% πληρότητα (6 στις 6 κλίνες ΜΕΘ Covid ΠΓΝΠ κατειλημμένες, 3 στις 6 στον ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας).
Μάλιστα, δόθηκε προφορική εντολή από τη Διοίκηση της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid οι 8 νέες κλίνες της ανακαινισμένης παλιάς ΜΑΦ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας, χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές, με κοινές ΜΕΘ να λειτουργούν δίπλα σε ΜΕΘ Covid.
Μάλιστα, υπάρχει καταγγελία ότι και στα δύο νοσοκομεία, υπάρχουν ασθενείς χωρίς covid, διασωληνωμένοι νοσηλευόμενοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, εν αναμονή εύρεσης κλίνης σε άλλο νοσοκομεία.
Η ΕΙΝΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «δημιουργική στατιστική», καθώς δεν είναι ξεκάθαρο πόσες κλίνες ΜΕΘ, κοινές και για κοροναϊό, είναι διαθέσιμες ανά νοσοκομείο στην 6η ΥΠΕ και στην περιφέρεια Αχαΐας συγκεκριμένα.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΙΝΑ:
Είναι προφανές ότι η υγειονομική κρίση, έχει ήδη μετατραπεί σε κρίση έλλειψης κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Η χώρα μας, παρά την δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης, παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε σε αντιστοιχία κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Ο πολύτιμος χρόνος που είχε στη διάθεσή της, σπαταλήθηκε ανεύθυνα, δεν αξιοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – ούτε για την ενίσχυση και αύξηση των Μ.Ε.Θ, με αποτέλεσμα σπασμωδικές κινήσεις πανικού της τελευταίας στιγμής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι την Πέμπτη 12/11 και ενώ οι ΜΕΘ Covid στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, αγγίζουν την 100% πληρότητα (6 στις 6 κλίνες ΜΕΘ Covid ΠΓΝΠ κατειλημμένες, 3 στις 6 στον ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας) ,δόθηκε προφορική εντολή από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να ανοίξουν και να λειτουργήσουν εντός ωρών, ως κλίνες ΜΕΘ-Covid και να διατεθούν στο ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ για τη διακομιδή ασθενών από άλλες περιοχές, οι 8 νέες κλίνες της ανακαινισμένης παλιάς ΜΑΦ του ΠΓΝΠ, που βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή.
Χωρίς καμιά πρόβλεψη για το απαιτούμενο προσωπικό.
Χωρίς καν να τηρούνται οι στοιχειώδεις τεχνικές προδιαγραφές (σύστημα αρνητικής πίεσης), οι οποίες «παρακάμπτονται» με ευκολία ως δευτερεύουσες λεπτομέρειες και «πολυτέλειες». Ας μας εξηγήσουν σε ποια επιστημονικά δεδομένα και με ποια τεκμηρίωση μπορεί να λειτουργήσουν με ασφάλεια για υγειονομικούς και ασθενείς, μονάδες covid ΜΕΘ ακριβώς δίπλα σε κοινές ΜΕΘ.
Υπενθυμίζουμε ότι οι κοινές κλίνες ΜΕΘ στο ΠΓΝΠ και το ΓΝΠατρών είναι 10 και 7 αντίστοιχα, εκ των οποίων ελάχιστες ελεύθερες. Και στα δύο νοσοκομεία, υπάρχουν ασθενείς χωρίς covid, διασωληνωμένοι νοσηλευόμενοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, εν αναμονή εύρεσης κλίνης σε άλλο νοσοκομείο…
Διερωτόμαστε δημόσια:
1.Με πόσο και ποιο προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κλίνες ΜΕΘ-Covid; Εκ των ενόντων ή με νέες προσλήψεις; Με επικουρικούς-συμβασιούχους ή μόνιμους; Με εμπειρία στην εντατικολογία ή χωρίς καν εξειδίκευση;
2.Γιατί τέτοιος πανικός, τη στιγμή που σύμφωνα με τις διαφάνειες του κου Κικίλια από την τελευταία ενημέρωση, η 6η ΥΠΕ έχει 120 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες; Γιατί σε κάθε εφημερία διακομίζονται ασθενείς από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας;
3.Πόσες κλίνες ΜΕΘ, κοινές και Covid είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες, ΑΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, στην 6η ΥΠΕ; Ποιες από αυτές είναι πλήρεις; Πόσες έχουν τεθεί σε λειτουργία το τελευταίο 8μηνο; Ποιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις στελεχώνει; Πόσοι ΜΟΝΙΜΟΙ εντατικολόγοι και νοσηλευτές έχουν προσληφθεί ΑΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ το τελευταίο 8μηνο;
4.Τι θα γίνει σε περίπτωση πλήρωσης των ΜΕΘ -Covid ΠΓΝΠ και Αγίου Ανδρέα;
5.Υπάρχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης κλινών ΜΕΘ στην περιοχή μας, που θα ενταθεί τις επόμενες μέρες;
Δηλώνουμε δημόσια:
1.Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί που στελεχώνουν τις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να προσφέρουν το έργο τους, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, με γνώμονα την υγεία των ασθενών. Είναι ευθύνη και χρέος της πολιτείας να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις συνθήκες για να συνεχίσουν να το προσφέρουν, χωρίς να νοσήσουν οι ίδιοι.
2.Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «κλίνη ΜΕΘ» ένα μόνιτορ και ένας αναπνευστήρας. Κλίνη ΜΕΘ είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός με το αντίστοιχο έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, για να παρέχει ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς, οφείλουν να τηρούνται οι ελάχιστες προβλεπόμενες προδιαγραφές και να μην παραβιάζονται τα όρια ασφαλείας, που σύμφωνα με τα παγκόσμια κοινά αποδεκτά δεδομένα, εξειδικευμένα στην ελληνική πραγματικότητα είναι 4 έμπειροι και εξειδικευμένοι νοσηλευτές και 1 γιατρός ανά 1 κλίνη ΜΕΘ.
3.Όσο δεν τηρούνται τα παραπάνω στοιχειώδη, ακόμα και μέσα σε συνθήκες κρίσης και πανδημίας, τόσο θα αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα, θα εκπίπτει η παροχή ποιοτικής περίθαλψης στους ασθενείς, τόσο με covid,όσο και με άλλα σοβαρά νοσήματα . Αυτό υπογραμμίζουν και οι συνάδελφοι από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, που αυτή τη στιγμή η κατάσταση βρίσκεται εκτός ορίων.
Υπενθυμίζουμε το αίτημά μας για :
Τριπλασιασμό των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid στην Αχαΐα – όχι εις βάρος των κοινών κλινών ΜΕΘ- και στελέχωση με μόνιμο-εξειδικευμένο προσωπικό – Επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων του νομού
Με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν καλύπτονται τα κενά και οι αυξανόμενες ανάγκες του ΕΣΥ.
πηγή: in.gr
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου