Από την πανδουρίδα στο μπουζούκι – Τα χορδόφωνα μουσικά όργανα στον ελλαδικό χώρο” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της δημοφιλούς μουσικού Αργυρώς Κεραμιδά, δεξιοτέχνις του μπουζουκιού, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

 

Περιγραφή

 

Πανδούρα, ταμπουράς, μπουζούκι… Σαμβύκη, λύρα… Eπιγόνειον , Κανονάκι, Κιθάρες , Πολύχορδα..  Λαούτο,  Βιολί  και  πολλά  άλλα , μέσα σε χιλιάδες  χρόνια  ιστορίας  συνθέτουν τα  μαγικά  ηχοχρώματά τους .

 

Η ιστορική εξέλιξη των χορδόφωνων μουσικών οργάνων στον ελλαδικό χώρο έρχεται κοντά μας σε τρισδιάστατη χρονολογική, οργανολογική και κοινωνιολογική προσέγγιση, μέσα από βιβλιογραφικές πηγές. Αναδρομή στα χορδόφωνα που έλαμψαν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την εξέλιξή τους, μας ωθεί να ανακαλύψουμε τα χορδόφωνα της εποχής του Bυζαντίου, στην ακμή και στην παρακμή της. 

 

Ποιος ο ρόλος της Εκκλησίας; H άνθηση του δημοτικού τραγουδιού και η παρουσίαση των χορδόφωνων οργάνων που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο αυτή σαν φυσική συνέχεια μας ξεδιπλώνει τη μορφή τους στα νεότερα χρόνια, στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι και σχετικά με τη διδασκαλία τους σήμερα. 

 

Ποιος ο ρόλος των γυναικών; Ως σολίστ στο μπουζούκι, στον ταμπουρά, μα μετέχοντας και στην εκπαιδευτική διαδικασία της διδασκαλίας της μουσικής, δε θα μπορούσα να μην φωτίσω τη σχέση φύλου και μουσικής και να σκιαγραφήσω ταυτόχρονα τον ρόλο των γυναικών σε επαγγελματικές ορχήστρες από την αρχαιότητα, κατά το Βυζάντιο, στο δημοτικό, στο ρεμπέτικο τραγούδι μα και τη γενική συμβολή τους στις εξελίξεις.

 

 

 

 

 

 

 

Βιογραφικό Αργυρώς Κεραμιδά

 

Η Αργυρώ Κεραμιδά σπούδασε Σύνθεση, Διεύθυνση, Ενορχήστρωση, Πιάνο, Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Μαθήτευσε το μπουζούκι κοντά στον ονομαστό Γιάννη Παλαιολόγου.

 

Διδάσκει τη μουσική και το μπουζούκι στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, δευτεροβάθμια Μουσικών Σχολείων όπως και σε Ωδεία, περισσότερο από μία δεκαετία.

 

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο μπουζούκι στο Ηρώδειο με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Μέγαρο Μουσικής, Θέατρο Παλλάς, Θέατρο Βadminton, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ο.Α.Κ.Α., ΔΕΘ Ηelexpo και σε συναυλίες φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως επίσης έχει παρουσιάσει δικές της συνθέσεις και έχει συνεργαστεί με πληθώρα καταξιωμένων ερμηνευτών, συνθετών, σκηνοθετών.

 

Ξεχωριστές στιγμές από διεθνείς συνεργασίες της αποτελούν live performance με τη Milva, Dulce Pontes, Paco Pena, Angel Munoz, Τελετή Έναρξης XXVIII Ολυμπιακών Αγώνων, Posidonia World Shipping Exhibition κ.ά.

 

Συνεργάτιδα του συνθέτη, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και λέκτορα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θανάση Πολυκανδριώτη, από το 2003 ως τις μέρες μας, μετέχει σε μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Ισραήλ κ.α.

Ως σολίστ, έχει δισκογραφήσει το album “bouzouki’s planet” από τη “ζεύξις music” .www.argyrokeramida.gr


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.