Η εξέλιξη της πανδημίας και η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της  σύσκεψης που είχε χθες το βράδυ το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά στο Δημαρχείο Πανοράματος.

Οι Δήμαρχοι συμφώνησαν με τον Υπουργό στην αυστηρή τήρηση των μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς και στη στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο, θέματα τα οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ, προκειμένου η ΠΕΔΚΜ να τα καταθέσει συντεταγμένα στην κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο γραμματέας της ΠΕΔΚΜ Βασίλης Γάκης και ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της σύσκεψης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε πως ήταν πολύ ουσιαστική για όλα τα θέματα της πανδημίας. «Κοινός τόπος είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση των μέτρων και θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο. Δεν δικαιολογείται καμία χαλαρότητα, ο ιός παραμονεύει, οι εντατικές στα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο, δε θα πρέπει με τις συμπεριφορές μας να έχουμε πισωγύρισμα.  Κάνω έκκληση και στην ελληνική αστυνομία για αυστηροποίηση και ένταση των ελέγχων για να υπάρξει το συντομότερο το δυνατόν θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία για να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας, την επιστροφή μας στην κανονικότητα».

Χαρδαλιάς: Δεν θα αντέξουμε πισωγύρισμα.
Στην αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς, λέγοντας πως η κατάσταση, παρά τη σταθερή, αργή μείωση των κρουσμάτων, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. «Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες μέρες και η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για συγκεκριμένες συναναστροφές κατά την ημέρα των εορτών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί και δεν πρέπει να δώσει άλλοθι σε οποιεσδήποτε συμπεριφορές πέρα από την πιστή τήρηση των μέτρων» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντέξουμε το οποιοδήποτε πισωγύρισμα».

Οι Δήμοι θα ενημερώνονται για τα κρούσματα

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ διαβεβαίωσε τον κ. Χαρδαλιά, ότι οι Δήμοι όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και στο δεύτερο είναι στην πρώτη γραμμή, ενώ του επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ανοιχτός ο δίαυλος με το Υπουργείο, όπως και να γίνονται σταθμισμένα τεστ με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό και με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στις κατά τόπους περιοχές.

Αναφορικά μάλιστα με το αίτημα που έχει ήδη καταθέσει η ΠΕΔΚΜ, να καλυφθεί άμεσα το έλλειμα ενημέρωσης των Δημάρχων για τα κρούσματα στους Δήμους τους, ο κ. Καϊτεζίδης σημείωσε ότι  «υπήρξε  ανταπόκριση από την Πολιτική Προστασία και από την άλλη εβδομάδα οι Δήμαρχοι θα ενημερωνόμαστε για τα κρούσματα στις περιοχές μας, ώστε να αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Αυστηρή τήρηση των μέτρων, με περισσότερη αστυνόμευση, ζήτησε από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας πως «όπως στις 22 Οκτωβρίου 2020 έτσι και σήμερα, σήμερα μάλιστα εντονότερα, εκφράσαμε τη βούλησή μας να εφαρμοστούν πιο πιστά τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση και έχει την ευθύνη εφαρμογής τους».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι πρέπει όλοι να ευθυγραμμιστούν σε μια σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ζήτησε «να επανεξετάσει η κυβέρνηση τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε, τα οποία, εάν δεν αντιμετωπιστούν τώρα, θα τα υποστούμε μετά τις γιορτές εις το πολλαπλάσιο».

 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.