Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Δημήτρη Μαρκόπουλου Β΄ Πειραιά με θέμα:  


Εξέλιξη ύστατης διαπραγμάτευσης για την παραμονή του ομίλου BSH PITSOS στην Ελλάδα.


O βουλευτής εδώ και καιρό έχει αναδείξει την ανάγκη να αλλάξει η απόφαση της γερμανικής πολυεθνικής και να βρεθεί λύση ώστε 400 οικογένειες να συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 





ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Εξέλιξη ύστατης διαπραγμάτευσης για την παραμονή του ομίλου BSH PITSOS στην Ελλάδα.

----------------

Η δεδομένη αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία, παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των εργαζόμενων της BSH – PITSOS, δεν μερίμνησε ώστε να προχωρήσουν οι απορρέουσες  από την συμφωνία – συμβιβασμό της με το ελληνικό Δημόσιο το 2012 επενδύσεις του ομίλου στην εργοστασιακή μονάδα  του Ρέντη και το γεγονός πως ουδέν έπραξε για την ανάκληση της απόφασης της γερμανικής πολυεθνικής το 2017 να κλείσει τη συγκεκριμένη μονάδα, οδήγησαν σε τελικό σχέδιο απομάκρυνσης του γκρουπ από τη χώρα μας.

Είναι εξάλλου γνωστό πως προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε λάβει δύο φορές επιστολή από τους εργαζομένους του εργοστασίου της PITSOS, στις οποίες τον ενημέρωναν αναλυτικά για τις αποφάσεις του ομίλου, χωρίς ποτέ να απαντήσει.

Επιπλέον, ο τότε υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, είχε δηλώσει ότι: «Το κλείσιμο της PITSOS δεν δείχνει κενό εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί μέρος αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει».

Πιστοί στην ανάγκη ανάσχεσης τέτοιων αποφάσεων και υπό το πρίσμα της επιτακτικής ανάγκης διατήρησης των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, αμέσως μετά την εκλογή του Ιουλίου του 2019, η κυβέρνηση κι εσείς προσωπικά αναλάβατε ύστατη πρωτοβουλία επαφών με τη διοίκηση της πολυεθνικής με στόχο την ανάκληση αυτής της (ήδη ειλημμένης) απόφασης.

Επειδή ήδη από 31 Δεκεμβρίου 2020 έχει εκπνεύσει η διορία για τον τερματισμό εργασιών της εν λόγω εργοστασιακής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Επειδή πληροφορίες αναφέρονται σε διακοπή των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων (παρά την συνέχιση μισθοδοσίας των 400 περίπου εργαζόμενων), ενώ πληροφορίες κάνουν λόγω για έναρξη από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2021 της αποψίλωσης εκ μέρους των Γερμανών του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της μονάδας και μεταφοράς αυτού σε τρίτες χώρες.

Επειδή η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί μια από τις τελευταίες μεγάλες εργοστασιακές – πολυεθνικές δομές στην περιφέρεια της Β’ Πειραιά.

Επειδή παράλληλες πληροφορίες αναφέρονται σε εγχώριο ενδιαφέρον για την ανάληψη μέρους των δραστηριοτήτων της PITSOS στην Ελλάδα.

Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται:

  1. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια παραμονής της φίρμας PITSOS στην ελληνική αγορά;

  2. Πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του γερμανικού ομίλου;

  3. Υπάρχει συνεννόηση με τους εργαζόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις;


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.