Μεγάλη επιτυχία στο on line Business Angels Forum που παρά την πανδημία, κέρδισε τις εντυπώσεις και συνέβαλε τα μέγιστα στη δικτύωση γυναικών επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία


Οι σημαντικές αλλαγές στα επιχειρηματικά δρώμενα, οι οποίες συντελούνται από τη λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις στην καινοτομία απασχόλησαν το “Euro-FEM Business Angels Forum”, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακώς από το ΒΕΠ και κέρδισε τις εντυπώσεις. Περισσότεροι από 40 ομιλητές αλλά και εκατοντάδες σύνεδροι απέδειξαν με τη συμμετοχή τους ότι η αγορά είναι έτοιμη, μετά την παρέλευση της υγειονομικής κρίσης, να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή διαδρομή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ε.Ε. 

H ισχυρή παρουσία θεσμικών παραγόντων στη διοργάνωση του “Euro-FEM Business Angels Forum” και η αναγνώριση των προσπαθειών που κάνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς για τις επιχειρήσεις, αλλά και ειδικότερα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, επιβεβαιώθηκε με το μήνυμα παρότρυνσης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο “Elevate Greece” για την ενίσχυση, την ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού συστήματος καινοτομίας. 

Το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Πρωθυπουργού μεταδόθηκε μέσω της ομιλίας που απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας με την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά σε επιχειρηματικό κοινό από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία ένα εργαλείο που εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις τεχνογνωσία και πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα καινοτομίας. 


«Πολιτεία Καινοτομίας» ο Πειραιάς


Ο κ. Δήμας ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας της «Πολιτείας Καινοτομίας» στο παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. επί της Αθηνών – Πειραιώς 62 στον Πειραιά, μια από τις πιο φιλόδοξες επενδυτικές ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης από την οποία θα στεγαστούν με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί (spin-off), καθώς και ερευνητές. Στόχος είναι να καταστεί η «Πολιτεία Καινοτομίας» σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Μάλιστα ανήγγειλε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε Επενδυτικούς Αγγέλους (Business Angels) που θα επενδύσουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, σημειώνοντας ότι το 50% της επένδυσης εκπίπτει το φορολογητέου εισοδήματος. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης παρουσίασε το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels co-investment fund) και υπογράμμισε, κατά την παρέμβασή του, τη βούληση να αναπτυχθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υποστηριχθούν καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να επιτευχθεί καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος, είτε μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου. 

Την έμφαση που δίνει η Γενική Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας στη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ανέλυσε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος Κυριαζής μιλώντας για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ» μέσω του οποίου προάγεται η βιομηχανική έρευνα, η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από επιχειρήσεις, καθώς και τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς σε σύγχρονα θεματικά πεδία. Επεσήμανε τη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν clusters ενώ βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης ο διαγωνισμός για τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers). Ο κ. Κυριαζής ανακοίνωσε μάλιστα ότι όπως θα εγκατασταθεί η «Πολιτεία Καινοτομίας» στον Πειραιά αναμένεται μέσω του “ThessInTech” να συσταθεί ανάλογος μηχανισμός στήριξης της Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χάρης Μαμουλάκης, καθώς και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Εύα Καϊλή. 


Οι κατευθύνσεις του ΒΕΠ


Στη διάρκεια του συνεδρίου μεταδόθηκε ηχητικό μήνυμα με επισημάνσεις που διατυπώνει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος για την ανάγκη ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων, τη λειτουργία «ψηφιακών hubs» και τη μετεξέλιξη της οικονομίας σε ένα νέο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με κοινό παρονομαστή την καινοτομία. Συμπληρωματικά, ο Διευθυντής του ΒΕΠ κ. Μιχάλης Γιάγκας τόνισε τις δύο βασικές κατευθύνσεις βάσει των οποίων το Επιμελητήριο λαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών: 

  • Η πρώτη αφορά στη διαμόρφωση ρεαλιστικού παραγωγικού μοντέλου διότι μέσα από τις παραγωγικές διαδικασίες θα προκύψει υπέρβαση της κρίσης.  

  • Η δεύτερη έγκειται στον εκσυγχρονισμό και την εργαλειοποίηση της τεχνικής εκπαιδεύσεως επί της οποίας έχει διατυπωθεί δέσμη προτάσεων εκ μέρους του ΒΕΠ. 

«Αυτά είναι και το σύνθημα και η προτροπή του Προέδρου μας για να επιστρέψει η χώρα μας στην ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Γιάγκας. 


Οι πρωτιές της διοργάνωσης


Παρά τις ειδικές συνθήκες που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε το στέλεχος κορωνοϊού “Covid-19”, η διαδικτυακή διοργάνωση του “Euro-FEM Business Angels Forum” δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των συνέδρων. Χαρακτηριστική είναι η πληθώρα συμμετοχών και το ενδιαφέρον για τις παρουσιάσεις επιχειρηματικών ιδεών, κατά τη διάρκεια του “pitching event”, από εκπροσώπους 13 νεοφυών επιχειρήσεων (εννέα ελληνικών και άλλων τεσσάρων από την Ισπανία και την Τουρκία), καθώς επίσης και η απήχηση από τις παρουσιάσεις βέλτιστων πρακτικών από πέντε “Business Angels”. 

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη και ανάλυση πτυχών της επιχειρηματικότητας, χρηματοδοτήσεων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικών χωρών, από διακεκριμένες προσωπικότητες από το Δήμο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών και το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, 

Εκτός από τη διασύνδεση εκατοντάδων συνέδρων από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία, προέκυψαν χρήσιμες διαπιστώσεις και συμπεράσματα τεχνοκρατικής υφής με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. 

Σε γενικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε η τάση των νέων επιστημόνων να εντοπίσουν ή και να δημιουργήσουν ευκαιρίες σε νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά μοντέλα με βάση την καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής. 

Σε ειδικότερο επίπεδο οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν πλέον σε «χαοτικό περιβάλλον» αλλά διαθέτουν το δικό τους οικοσύστημα -το “Elevate Greece”- καθώς και θεσμικούς αρωγούς όπως το ΒΕΠ ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις και να παράξουν κεφαλαιακή υπεραξία στην εθνική οικονομία. 

Τα στοιχεία αυτά εμπνέουν εμπιστοσύνη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά και την αίσθηση σιγουριάς και οργάνωσης που επιζητούν οι γυναίκες επιχειρηματίες, ειδικά σε δραστηριότητες υψηλού ανταγωνισμού. 

Ειδική μνεία έγινε τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους ξένους ομιλητές στο έργο που γίνεται από τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και στον τρόπο που έχει οικοδομηθεί το “Euro-FEM Business Angels Forum”, υπό τις κατευθύνσεις του Προέδρου κ. Ανδριανού Μιχάλαρου. 

Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν ώστε οι βιοτέχνες και επαγγελματίες – μέλη του ΒΕΠ: 

  • Να πληροφορούνται με άμεσο και αναλυτικό τρόπο για χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν τύχει ακόμα της παρουσίασης που τους αρμόζει. 

  • Να στηρίξουν το υπό διαμόρφωση νέο παραγωγικό μοντέλο (που πρέπει να διέπεται από το τρίπτυχο: α) εγχώρια παραγωγή, β) ενίσχυση τεχνικής εκπαιδεύσεως και τεχνικών επαγγελμάτων, γ) καινοτομία και εξωστρέφεια. 

  • Να πρωτοπορεί σε κάθε δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ώστε οι βιοτέχνες και επαγγελματίες να εργάζονται σε υγιές οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, όπου θα υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και χρηματοδότησης θέσεων εργασίας με υπεραξία. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.