Μπαρ και παμπ άνοιξαν τις πόρτες τους ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ, ενώ τα καταστήματα και τα εστιατόρια ήταν ανοιχτά για τις επιχειρήσεις σήμερα.

Οι κάτοικοι του νησιού, που έχει πληθυσμό 85.000, δεν απατείται πλέον να τηρούν μέτρα αποστασιοποίησης 

Όλα τα σχολεία και οι επιχειρήσεις έχουν ξανανοίξει με τους ντόπιους που δεν χρειάζεται να μένουν στο σπίτι ή να φορούν μάσκες.

Η κυβέρνηση της Νήσου του Μαν έχει κάνει το τεράστιο βήμα μετά την καταγραφή μόλις 15 ενεργών κρουσμάτων από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ οι ντόπιοι περιγράφουν συναισθήματα εγνωμοσύνης και αισιοδοξίας, αλλά παράλληλα αισθάνονται αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι δεν μπορούν να πάνε μακριά, γεγονός που από μόνο του προκαλεί συναισθηματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας για κάποιους που δεν μπορούν να δουν τις οικογένειές τους. Έτσι, ενώ μερικοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι, άλλοι αισθάνονται πολύ αποκομμένοι και αναφέρονται στο νησί ως Αλκατράζ», δήλωσε η Αϊλίν Μπροντ, μια 50χρονη κάτοικος.

Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό, όλα τα σχολεία έχουν ξανανοίξει και όλα τα καταστήματα και οι παμπ έχουν τη δυνατότητα να καλωσορίσουν ξανά τους πελάτες.

Το νησί είναι πλέον το μόνο μέρος στη Βρετανία χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αφού το Γκέρνσεϊ μπήκε σε λοκντάουν στις 23 Ιανουαρίου.