«Σε μια δύσκολη χρονιά δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα», τονίζει σε άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο μέχρι πρότινος Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων, που ζουν στο εξωτερικό, έγινε Νόμος του Κράτους με 288 ψήφους», υπενθυμίζει ο κ. Θεοδωρικάκος και εστιάζει στην ψήφο των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Η ψήφος του brain drain είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα επιστροφής, επισημαίνει και κάνει λόγο για διακομματική πρόκληση, ώστε η εφαρμογή του Νόμου να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συμμετοχής του παγκόσμιου ελληνισμού, σε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας.

 

 

Ολόκληρο το άρθρο του τέως Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου:

 

Διανύουμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους, για την πατρίδα μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα, μετά τον 2o Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πανδημία έχει πυροδοτήσει ένα ντόμινο απειλών για την υγεία και την ψυχολογική μας κατάσταση, με πρωτόγνωρες επιπτώσεις στις κοινωνικές συνήθειες και την οικονομία μας. Σημάδεψε ανεξίτηλα το 2020 και θέτει νέες μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους για το 2021.

Όμως, η ιστορία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κρατήσουμε αποστάσεις από τα προβλήματα. Σε αυτό το τόσο σύνθετο περιβάλλον, οφείλουμε να υλοποιήσουμε, χωρίς καθυστέρηση και ενδοιασμούς, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες καλύπτουν ανάγκες και αποτελούν προϋποθέσεις για την πρόοδο του κράτους μας.

Μία από αυτές είναι η εντολή του ελληνικού λαού να ενώσουμε τους Έλληνες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Να φέρουμε τους Έλληνες της Διασποράς πιο κοντά στην μητέρα πατρίδα. Να κρατήσουμε τους νέους μας, που έφυγαν με το brain drain, κοντά μας. Να μείνει ανοιχτή ή ακόμη και να ανοίξει διάπλατα η πόρτα της επιστροφής.

Αυτή την σπουδαία αποστολή υπηρετεί η ρύθμιση για την εφαρμογή στην πράξη του δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν.

Το ημερολόγιο έδειχνε 11-12-2019 όταν η Βουλή επικύρωσε με την ψήφο 288 βουλευτών την σχετική πρόταση νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, σε υλοποίηση προγραμματικής δέσμευσης της Κυβέρνησης, επιλύοντας μία εκκρεμότητα σχεδόν μισού αιώνα. Η πρωτοφανής συναίνεση επιτεύχθηκε σε υλοποίηση και της πρόνοιας του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τουλάχιστον 200 ψήφους. Καθώς δεν ήταν εφικτό να επικρατήσει η θέση της νέας Δημοκρατίας, για επιστολική ψήφο και δικαίωμα σε όλους ανεξαιρέτως τους έλληνες του εξωτερικού, προχωρήσαμε και πετύχαμε το πρώτο βήμα.

Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός. Στις επόμενες εκλογές χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τις χώρες διαμονής τους. Η εφαρμογή τώρα στην πράξη αυτού του νόμου έχει τεράστια αξία, για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Την προηγούμενη περίοδο πραγματοποιήσαμε όλη την απαραίτητη προετοιμασία:

·         Την δημιουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας

·         Την διαλειτουργικότητα με τα συστήματα των άλλων φορέων του Δημοσίου

·         Την διαδικασία ανάθεσης του αναγκαίου επικοινωνιακού έργου για την πλήρη ενημέρωση των ελλήνων σε όλο τον κόσμο

Είναι κρίσιμο η εφαρμογή του ιστορικού νόμου να γίνει με την μέγιστη διακομματική συνεργασία και διαφάνεια. Να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συμμετοχής του παγκόσμιου ελληνισμού, σε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας.

Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως οι ρυθμίσεις του νόμου επιτρέπουν ουσιαστικά χωρίς κανέναν περιορισμό τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όλων των νέων ανθρώπων που έφυγαν απ’ τη χώρα τα τελευταία 10-15χρόνια. Κι είναι σπουδαίο για το μέλλον της χώρας, η νέα γενιά που ξενιτεύτηκε να νιώσει ότι έχει ρόλο και ισχυρή θέση στην Ελλάδα του αύριο, πρώτα απ’ όλα μετέχοντας στις αποφάσεις για την πορεία του τόπου.

Στην εποχή του διαδικτύου, της αστραπιαίας μετάδοσης της πληροφορίας, η ενημέρωση των απανταχού Ελλήνων για τα τεκταινόμενα στην χώρα γίνεται άμεσα. Όλοι έχουν πρόσβαση στα δίκτυα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Αυτό καθιστά ιδιαιτέρως πιθανό και οι πολιτικοί συσχετισμοί, που θα καταγράψει η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού, να είναι αντιστοιχοι με αυτούς που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της χώρας.

Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να ενισχύσουμε αυτή την υπόθεση. Συνειδητοποιώντας ότι αυτό δεν είναι τόσο μια υπόθεση κομματικού ανταγωνισμού, όσο κυρίως μία εθνική συμβολή στο έργο της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κράτους, που διασφαλίζει την δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών του σε όλο τον κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.