Το μισό του ουρανού είναι λίγο. Δεν αρκεί να περιγράψει τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας, η οποία στις μέρες μας βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή. Απέναντι στον «αόρατο εχθρό», στον πόλεμο με τον κορωνοϊό, η γυναίκα είναι γιατρός και νοσοκόμα. Εργαζόμενη σε τηλεργασία, μητέρα κοντά στα παιδιά της.


Αυτοσπασχολούμενη ή επαγγελματίας ή επιχειρηματίας σε συνεχή κίνηση που αγωνιά για το μέλλον. Μισθωτή σε αναστολή. Διευθυντής, προϊσταμένη, συνεργάτης. Σε κάθε περίπτωση, στήριγμα στην οικογένειά της: κόρη-προστάτης για τους ηλικιωμένους γονείς, μητέρα, σύζυγος, φίλη. Ένας πραγματικός πρωταγωνιστής της ζωής. Με την αξία της.
Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία είναι να στέκεται αρωγός.
Απέναντι στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες έχει προκαλέσει η πανδημία στις ζωές μας, θεσμοθετήσαμε την τηλεργασία με στόχο την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και λάβαμε ως μέτρο στήριξης τις άδειες ειδικού σκοπού. Διασφαλίζοντας, έτσι, την παρουσία του γονιού στο σπίτι για την προστασία του παιδιού, που δεν μπορεί να πάει σχολείο. Και την, στο μέτρο του δυνατού, συνέχιση της καθημερινότητας και της προσφοράς στη δουλειά.

Διευρύναμε την υποστήριξη στις γυναίκες του δημοσίου με την παροχή voucher για τους παιδικούς σταθμούς, με στόχο να μη μείνει κανένα παιδί εκτός. Ευκαιρία εκπαίδευσης για τους μικρούς μας φίλους, χρόνος για εργασία, αλλά και τις υποχρεώσεις του σπιτιού για τους γονείς.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών το προηγούμενο διάστημα θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική άδεια για υγειονομικούς λόγους σε όλες τις γυναίκες υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερα του δημόσιου τομέα καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης: μια επιπλέον ημέρα άδεια τον χρόνο με σκοπό να υποβάλλονται σε γυναικολογικό έλεγχο. Γιατί η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Η πρόληψη δεν σώζει μονάχα ζωές, αλλά κρατά «μάχιμες» τις εργαζόμενες, προστατεύοντας τις ίδιες και τις οικογένειές τους από την αγωνία της ασθένειας.

Αλλά, περάσαμε και στην «αντεπίθεση»: για πρώτη φορά στην Ευρώπη ξεκινήσαμε έρευνα, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο τη χρηματοδότησε, με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στον δημόσιο τομέα, την τοπική αυτοδιοίκηση και την συμμετοχή τους στα κοινά. Για το καλό όλων. Για ολόκληρη την κοινωνία.

Οι γυναίκες το αξίζουν. Χρόνια πολλά!

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.