Την Πέμπτη 23 Απριλίου συνεδρίασε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ) του Δήμου Διονύσου, το οποίο έχει θεσπιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2713/1999 όπως εκάστοτε ισχύει.

Η θέσπιση και λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου προήλθε μετά από πρόταση της Διοίκησης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η σύνθεση του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ είναι η εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
- Γιάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου.

ΜΕΛΗ
-  Σπύρος Γιαννουλάτος, Δημοτικός Σύμβουλος (με αναπληρωτή του όταν απουσιάζει το Δημοτικό Σύμβουλο Ιωακείμ Αμπαρτζίδη)
-  Αθανάσιος Μπανιάς, Υπαστυνόμος, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Στεφάνου.
-  Νίκος Καρυστινός, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος του Δήμου Διονύσου, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου.
-  Λάμπρος Λάσδας, Ψυχολόγος του Δήμου Διονύσου, Επικεφαλής της Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υπηρεσίας
-  Βάσια Βέλμαχου, Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Διονύσου, Στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας.
-  Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Σύμβουλος του Δημάρχου Διονύσου σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, Συντονιστής του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. Ο κ. Χριστόπουλος είναι Ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας εν Αποστρατεία και εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, τηλεπικοινωνιών και υποδομών. Αναπληρωτής συντονιστής είναι ο δημότης κ.Βασίλης Πασιπουλαρίδης. 

Ο κ.Καλαφατέλης, αφού καλωσόρισε τα Μέλη ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ που προσήλθαν (δεν προσήλθε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Διονύσου), ανέπτυξε στη βασική του εισήγηση το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου πρόκειται να κινηθεί το Συμβούλιο το επόμενο χρονικό διάστημα, με έμφαση στον προληπτικό του ρόλο.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των Μελών και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το ρόλο και την αποστολή του Συμβουλίου. Ακόμη υπήρξε και μια πρώτη εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στο Δήμο από πλευράς εγκληματικότητας. Στην  επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα υπάρχει ατζέντα με συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση και τυχόν ενέργειες.

Σημειώνουμε ότι Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας και την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης.

Έχουν προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, με σκοπό τη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών, τη μείωση των παραγόντων που ευνοούν την εγκληματική/παραβατική δράση αλλά και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τοπικής κοινωνίας.

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων, καθώς και η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Επίσης, ο συντονισμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, με σκοπό την πρόληψη ή τον περιορισμό ορισμένων μορφών της μικρομεσαίας εγκληματικότητας ή παραβατικών συμπεριφορών αλλά και η εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.