Οι κάτοικοι της Μαδρίτης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πεπεισμένοι σήμερα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή και βρετανική ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων εντόπισαν μια πιθανή διασύνδεση μεταξύ του εμβολίου και σπανίων εμφανίσεων θρόμβων αίματος.


«Εάν διαβάσεις οποιοδήποτε φυλλάδιο στο κουτί οποιουδήποτε φαρμάκου, υπάρχουν πάντα προβλήματα για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων», δήλωσε η Πιλάρ Γκαρθία, καθώς περίμενε στην ουρά για να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, έξω από το στάδιο ποδοσφαίρου της Ατλέτικο Μαδρίτης Wanda Metropolitano, το οποίο και χρησιμοποιείται ως κέντρο μαζικών εμβολιασμών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA ανακοίνωσε σήμερα πως έχει καταγράψει 169 περιστατικά θρόμβων στο αίμα, αφότου χορήγησε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

«Σήμερα ήταν μια πολύ αγχωτική ημέρα λόγω όλων αυτών των νέων που έρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», είπε η κάτοικος της Μαδρίτης Κάρμεν Ρουίθ, λίγο αφότου έκανε το εμβόλιο.

Παρά το γεγονός ότι δεν έκρυψε την «οργή» της για τα ανάμεικτα μηνύματα από τις αρχές, αποφάσισε να εμπιστευτεί τη σύσταση του EMA ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Πριν από τις ανακοινώσεις του EMA, οι αρχές στην περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν, στην κεντρική Ισπανία, αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου, αν και η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να τη συνεχίσει.

Η διαφοροποίηση μεταξύ των οδηγιών από την κεντρική και τις περιφερειακές κυβερνήσεις σχετικά με το εμβόλιο εκνευρίζουν την 63χρονη Φελιθιδάδ Γκουτιέρεθ.

«Λένε ότι δεν κάνει καλό, σε ορισμένες περιοχές ότι ανεστάλη η χρήση του, όμως εάν ακούμε όλα όσα λένε, θα καταλήξουμε να μην κάνουμε τίποτα
», είπε στο Ρόιτερς, μόλις έφυγε από το στάδιο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.