Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς,  ολοκλήρωσαν το έργο  της πλήρωσης με νερό  και της κοπής των ξερών χόρτων  περιμετρικά των υδατοδεξαμενών πυροσβεστικών ελικοπτέρων ανοικτού τύπου, που έχει εγκαταστήσει ο Σύνδεσμος σε διάφορα σημεία του Πεντελικού, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων Μελών του. 

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης  Σιώμος δήλωσε σχετικά:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα μια πολύ σημαντική εργασία του Συνδέσμου για την  αντιπυρική περίοδο που διανύουμε.

Οι υδατοδεξαμενές πλήρωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον τομέα της συνδρομής της τοπικής αυτοδιοίκησης προς το Πυροσβεστικό Σώμα .  Για το λόγο αυτό ο Σ.Π.Α.Π. έχει εγκαταστήσει  ένα σημαντικό αριθμό δεξαμενών, 14 συνολικά, σε διάφορα σημεία του Πεντελικού αλλά και σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων Μελών με συνολική χωρητικότητα 850.000 λίτρων νερού.

Οι υδατοδεξαμενές πλήρωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων δημιουργούν σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, διότι δίνουν τη δυνατότητα στα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος να λαμβάνουν νερό τάχιστα, χωρίς να απομακρύνονται από την εστία πυρκαγιάς, σε σημεία που γειτνιάζουν με τον αστικό ιστό, κερδίζοντας χρόνο συνεχούς επέμβασης στο σημείο του συμβάντος, επειδή ακριβώς δεν απομακρύνονται για να εφοδιασθούν με νερό στη θάλασσα ή αλλού.  Παράλληλα η μεγαλύτερη ευελιξία των πυροσβεστικών ελικοπτέρων δίνει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης στο σημείο που έχει εκδηλωθεί κάποιο συμβάν, κερδίζοντας χρόνο, έως ότου αφιχθούν και άλλα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

Ο Σύνδεσμός μας σε συνεργασία με τους Δήμους Μέλη του, συνεχίζει αδιαλείπτως αυτές τις ημέρες, όλες τις απαραίτητες εργασίες και δράσεις που απαιτούνται, για τη θέση του μηχανισμού πρόληψης που διαθέτουμε, σε πλήρη ετοιμότητα. Ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς, τον περιμετρικό καθαρισμό από ξερά χόρτα και την πλήρωση με νερό των υδατοδεξαμενών πυροσβεστικών ελικοπτέρων ανοικτού τύπου, ξεκινήσαμε ήδη και θα συνεχίσουμε σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, καθαρισμούς χόρτων, σε αστικές και ημιαστικές περιοχές των Δήμων Μελών μας,  θα συμμετάσχουμε σε καθαρισμούς που θα διενεργούν οι Δήμοι Μέλη μας, συντηρούμε ήδη δασικούς δρόμους συνδράμοντας το Δασαρχείο Πεντέλης και θα επανδρώσουμε από την αρχή Ιουνίου τα πυροφυλάκεια του Συνδέσμου, πάντα σε συνεννόηση με τους Δήμους Μέλη μας, ώστε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα κατά την διάρκεια και αυτής της αντιπυρικής περιόδου.

Ευχαριστώ από καρδιάς εθελοντές και εργαζομένους του ΣΠΑΠ και του Δήμου Κηφισιάς, που όπως πάντα, με μεγάλη θέληση και εξαιρετική συνεργασία υλοποίησαν άμεσα και αυτή την εργασία ».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.