Νέα αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπέβαλε ο  Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης. Πρόκειται για την πράξη: «Πολιτισμικές διασταυρώσεις: Η συνεισφορά των  Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη διαμόρφωση της ταυτότητας και παράδοσης του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης», που έγινε στο Πλαίσιο της Πρόσκλησης ΑΤ14, στον Άξονα Προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» και έχει προϋπολογισμό 299.336€.

Η πρόταση του Δήμου έχει πάρει βεβαίωση από την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» που λειτουργεί υπό την Προεδρία της Γιάννας Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου. Σύμφωνα με τη βεβαίωση που υπογράφει ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής Μάρτων Σίμιτσεκ, η Πρόταση εμπίπτει στη σκοπιμότητα της πρόσκλησης, δεδομένου ότι συνάδει με τον Άξονα Προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός».

Στο πλαίσιο της πρότασης εντάσσονται τρία υποέργα, που αφορούν α. στη δημιουργία Ψηφιακής Πινακοθήκης στο Αρχοντικό Τζερμιά β. στη δημιουργία και προβολή κινηματογραφικής ταινίας (ντοκιμαντέρ) και γ. στη διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης.

Στο Αρχοντικό Τζερμιά, στο πλαίσιο του Υποέργου 1, σχεδιάζεται να διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο - ψηφιακή πινακοθήκη, όπου θα προβληθούν πρωτότυπα αντίγραφα και ψηφιοποιημένα έργα με άξονα τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους πρόσφυγες και φωτογραφικό υλικό, αλλά και ψηφιοποιημένα έργα Μικρασιατών εικαστικών.

Στο πλαίσιο του Υποέργου 2  σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου  για κινηματογραφικές προβολές, όπου θα προβάλλεται ταινία 360ο  (ντοκιμαντέρ) με θέμα το ταξίδι στο χρόνο και στους τόπους των αλησμόνητων  πατρίδων  και ειδικότερα τους τόπους από τους οποίους ήρθαν οι πρόσφυγες στην Μαγκουφάνα και τη Λυκόβρυση και θα συνοδεύονται από μαρτυρίες των ιδίων ή  των απογόνων τους που κατοικούν στην περιοχή καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. 

Τέλος, το Υποέργο 3 αφορά στη διοργάνωση εμβληματικής κεντρικής εκδήλωσης έναρξης εορτασμών για το έτος συμπλήρωσης των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης σε συνδυασμό με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, όπου θα προβληθεί το οπτικοακουστικό υλικό του δεύτερου υποέργου καθώς και συναυλία.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης δήλωσε σχετικά: «Μέσα από τις αιτήσεις που έχουμε υποβάλει στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης προχωράμε στην οικοδόμηση του Δήμου των επόμενων δεκαετιών, που θα είναι περισσότερο πράσινος, ψηφιακός και αποτελεσματικός. Δεν λησμονούμε όμως την ιστορία μας και την παράδοσή μας, για αυτό προχωρήσαμε σε μια αίτηση χρηματοδότησης, για μια σειρά ενεργειών, ώστε να τιμήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν Μικρασιατικές ρίζες. Οι οικογένειές τους έφθασαν στην Ελλάδα και μπόλιασαν τη Μαγκουφάνα και τη Λυκόβρυση, αλλά και όλους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν με τον πολιτισμό τους».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.