Εντείνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους, υπό το φόβο της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος από το Φθινόπωρο.


Η κυβέρνηση σε κάθε τόνο στέλνει το μήνυμα ότι νέο lockdown δεν θα γίνει, χρήματα δεν υπάρχουν για κάτι τέτοιο και ότι τα οποιαδήποτε μέτρα εφεξής θα αφορούν όσους έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν εμβολιάζονται. Προτρέπει δε σε κάθε τόνο όλους όσοι ακόμη διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο να κλείσουν ραντεβού, εφόσον πλέον υπάρχει απόθεμα εμβολίων και η δυνατότητα επιλογής από κάθε πολίτη εκείνου που πιστεύει ότι του ταιριάζει περισσότερο. Το εμβόλιο είναι άλλωστε, όπως διαμυνήεται σε κάθε τόνο όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τους ειδικούς ο μόνος τρόπος να προστατευτεί ατομικά ο καθένας και η κοινωνία σαν σύνολο από τον κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα σήμερα του Ακη Σκέρτσου σε ανάρτησή του: «Στόχος είναι να γίνουμε COVID free, να πετύχουμε την ανοσία και να μετατρέψουμε την πανδημία κάτι σαν μια κοινή γρίπη».Υπάρχει περιθώριο για 30.000 εμβολιασμούς επιπλέον την ημέρα

Ο Στέλιος Πέτσας χθες υποστήριξε ότι τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί μια μικρή μείωση στον ρυθμό των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα γίνονταν 115.000-120.000 εμβολιασμοί τη μέρα και τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε περίπου 30.000 εμβολιασμούς επιπλέον.


Μητσοτάκης: Δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» σημείωσε ότι «δεν θα πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη» και τόνισε ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι.


Γεωργιάδης: Τους ανεμβολίαστους, αν χρειαστεί θα τους περιορίσουμε, αλλά γενικό lockdown δεν θα γίνει

«Εχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές εφόσον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε δε ότι αν κάποιος έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, ο ίδιος έχει αποφασίσει να ζήσει να με περιορισμούς.


Ο ίδιος προέταξε την ατομική ευθύνη των πολιτών επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας «και ανθρώπινες ζωές θα χαθούν και το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τοπικά lockdown θα αναγκαστούμε να κάνουμε και ζημιά στην οικονομία θα πάθουμε». Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown ενώ σημείωσε ότι «για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν χρειαστεί, θα τους περιορίσουμε».


ADVERTISINGΣκέρτσος: Με διαβατήριο τα συχνά τεστ, η ψυχαγωγία των ανεμβολίαστων

«Το αίτημα να σεβαστούμε το δικαίωμα στο μη εμβολιασμό κάποιων είναι αποδεκτό σε ατομικό επίπεδο όχι όμως και ως πλαίσιο ρύθμισης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ενώ εξήγησε ότι τα κακτικά τεστ θα είναι το διαβατήριο των ανεμβολίαστων για την ψυχαγωγία τους.


Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο για τους ανεμβολίαστους

Κάπως έτσι, ξεκινά από αύριο η εφαρμογή κάποιων... μπόνους για τους εμβολιασμένους, κάποια «δικαιώματα ελευθερίας» κινήσεων παραπάνω, ενώ για τους ανεμβολίαστους τίθενται σε ισχύ κάποια μέτρα, υποχρεωτικότητα διεξαγωγής τεστ για κάποιες δραστηριότητες, όπως οι μετακινήσεις προς τα νησιά και η είσοδος στα κέντρα διασκέδασης. Από τις 15 Ιουλίου άλλωστε όλη η εστίαση θα χωριστεί σε μεικτούς χώρους και σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.


Αναλυτικά, που θα χρειάζονται τεστ οι ανεμβολίαστοι την επόμενη εβδομάδα


Μετακινήσεις με πλοία

Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:


αα) Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή


αβ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ήαγ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.


Να σημειωθεί ότι για τη μετακίνηση από νησί σε νησί, χρειάζεται self test και όχι rapid ή PCR. 


Φίλαθλοι στις εξέδρες

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές: α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή


β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα. Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή


γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.


Κλειστοί κινηματογράφοι

Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών (δωδεκάμηνης λειτουργίας) και με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει, αναφέρεται ότι κατά την είσοδο απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή β) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης (https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf) ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.Κέντρα διασκέδασης

Όσον αφορά τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης γνωστοποιείται ότι από 2 Ιουλίου λειτουργούν μόνο ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:


25% πληρότητα

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή


(β) βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή


γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.