Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, δήλωσε ότι έφυγε από την Καμπούλ προκειμένου να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.


Τον Γάνι επέκριναν πρώην υπουργοί, επειδή έφυγε από τη χώρα ξαφνικά, καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ την Κυριακή. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο πολιτικός μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


«Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ μπορεί να επιβεβαιώσει πως τα ΗΑΕ καλωσόρισαν τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και την οικογένειά του στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους», ανέφερε σε ανακοίνωση του.


«Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας»

«Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας στην Καμπούλ», σημείωσε ο Γάνι σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα ΗΑΕ.Ο ίδιος συμπλήρωσε πως έφυγε έπειτα από συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων.


Τη Δευτέρα, ο Τζο Μπάιντεν άσκησε δριμεία κριτική σε βάρος της αφγανικής κυβέρνησης, που όπως είπε, παρότι είχε χρηματοδότηση και σύγχρονο εξοπλισμό εγκατέλειψε τη μάχη.


Συζητά για να επιστρέψει στο Αφγανιστάν

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε επίσης πως στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, προσθέτοντας πως βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει» στη χώρα του.


«Στηρίζω την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με (τον πρώην αντιπρόεδρο) Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι (σ.σ τον προκάτοχό του). Εύχομαι την επιτυχία αυτής της διαδικασίας», δήλωσε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, από τα ΗΑΕ.


«Προς το παρόν, βρίσκομαι στα Εμιράτα προκειμένου το αίμα να σταματήσει να κυλάει και το χάος να παύσει», τόνισε στο μήνυμά του, στην πρώτη εμφάνισή του από τότε που εγκατέλειψε την αφγανική πρωτεύουσα.


Υπογράμμισε πως δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραμείνει στην εξορία. «Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες για να επιστρέψω στο Αφγανιστάν», είπε.


Στο Αφγανιστάν ο πρώτος αντιπρόεδρος Σάλεχ

Την Τετάρτη, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, δήλωσε ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν και είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος» αφήνοντας έτσι αιχμές κατά του προέδρου Ασράφ Γάνι που έφυγε από τη χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.