Δράσεις για την ακρίβεια και διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την οποία και εγκαινίασε. Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών, η επιδότηση 1.200 ευρώ για προσλήψεις νέων έως 29 ετών εργαζομένων χωρίς προϋπηρεσία και η κρατική κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα.«Οι νέοι φέτος βρίσκονται στην πρώτη σειρά γιατί είναι προτεραιότητα για την πατρίδα. Είναι η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα. Είναι καιρός το ισοζύγιο των ευκαιριών να γίνει θετικό υπέρ της. Γιατί η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα 35 δισ. ευρώ αύξησης των καταθέσεων, με σχεδόν 20 δισ. ευρώ να αποτελούν αποταμιεύσεις νοικοκυριών. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Ανάπτυξη για όλες και όλους! Σε μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες στον κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω».

«Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Η Ελλάδα δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους στην ιστορία της. Τα σύνορά μας φυλάσσονται ως ευρωπαϊκά. Ενισχύθηκαν η άμυνα και οι συμμαχίες μας. Διαθέτουμε Σχέδιο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον», συμπλήρωσε.

«Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, «αποτυπώνεται σε αριθμούς: στην αύξηση των καταθέσεων, στην υποχώρηση της ανεργίας, στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, στα μειωμένα κόκκινα δάνεια, στον δείκτη οικονομικού κλίματος που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας».

«Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησής μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2021 δημιουργήθηκαν 71.730 νέες θέσεις απασχόλησης και 46.265 νέες επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό, επίσης, πως η Ελλάδα θα προμηθευτεί και άλλα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, από 18 θα φτάσει στα 24, με τα πρώτα από αυτά να πετούν στους ελληνικούς ουρανούς πριν το τέλος του έτους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμη, πως για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας.

Εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους. «Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο.

Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία περιλαμβάνει:

- «Το πρώτο ένσημο»: Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. τα 600 ευρώ θα πάνε στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) θα πηγαίνουν απευθείας στους νέους για να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν 

- Από το 2022 οι επιδοτούμενες καινούργιες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000 ευρώ

- Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ (1000 ευρώ ετησίως όσο διαρκούν οι σπουδές τους)

- Από 1/1/2022 μηδενίζεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data

- Για τους έφηβους από 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 Giga δωρεάν data στο κινητό τους

Παράλληλα, από 1/1/2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ.

Φορολογικά μέτρα

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, πως η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει από το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε τα ακόλουθα:

- Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φόρου εισοδήματος «πέφτει» από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση.

- Μειώνεται κατά 50% ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.

- Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

- Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ο φόρος εισοδήματος θα είναι 15,5%

- Μειωμένος ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2022 στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια, στον τουρισμό, στα σινεμά και επεκτείνεται στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού

- Μειώνεται μέχρι και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών 

- Επεκτείνεται για τρεις ακόμη μήνες η επιδότηση δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, όπως και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

- Συνεχίζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 2022

«O ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, παράλληλα, πως το εισόδημα των εργαζομένων έχει αυξηθεί πάνω από 4,5% μέσα στην πανδημία.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «εκτός από το πρώτο ανάχωμα του ήδη αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας»:

- Πρώτον, στοχευμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.

- Δεύτερον, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται, αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται. Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

- Και τρίτον, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Και εδώ αναφέρομαι, πρώτα από όλα, στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων

- Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές

- Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές

- Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

- Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία

- Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες

- Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

- Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%

- Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022

- Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022

- Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό

Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας

- Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών.

- Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ

- Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.

- Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.

Νέα έργα για τη Θεσσαλονίκη

- Διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στη Χαριλάου

- Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη

- Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το Καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα

- Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη

- Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.