Η παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση είναι η επιβεβλημένη διόρθωση ενός «κακουργηματικού» νομοθετήματος που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή, μέρες πριν εκπνεύσει η θητεία της Κυβέρνησής του. 

Μια πληθώρα εκτρωματικών διατάξεων που ψηφίστηκαν σε μια fast track διαδικασία τον Ιούνιο του 2019, κατάφεραν να ρίξουν στα «μαλακά» δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, εν ψυχρώ δολοφόνους, βιαστές, τρομοκράτες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων. 

Ποιος δεν θυμάται την παρ’ ολίγον πλημμεληματική διάταξη για τον βιασμό, τη μείωση του πραγματικού χρόνου έκτισης ποινών, όλες εκείνες τις σχεδόν φωτογραφικές τροποποιήσεις που αντί να υπερασπίζονται τα θύματα και τον πόνο των οικογενειών τους, τους έβαζαν σε δεύτερη μοίρα;

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να αποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, αυστηροποιώντας το πλαίσιο των απειλούμενων ποινών σε εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός ανηλίκων, η θανατηφόρα ληστεία, ο εμπρησμός, η αποπλάνηση ανηλίκων και αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις της υφ’ όρον απόλυσης. Ταυτόχρονα, το έγκλημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στο χώρο εργασίας διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα, ενώ ο εμπρησμός γίνεται σε κάθε του μορφή κακούργημα και για την τιμωρία του δράστη απαιτείται απλώς να προκύψει οποιοσδήποτε κίνδυνος και όχι βλάβη. 

Η αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούσαν την υφ’ όρον απόλυση κρατουμένων όσο και οι επιβαρυντικές περιστάσεις στο έγκλημα της ασέλγειας σε ανήλικο και η αύξηση του απειλούμενου πλαισίου ποινών για τα εγκλήματα που στρέφονταν κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων, ήταν προτάσεις της ΟΝΝΕΔ που είχαν κατατεθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι γι’ αυτή μας την πρωτοβουλία. Οι προτάσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των μελών της Οργάνωσης, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα αφού πρόσφατα τέτοιου είδους αδικήματα συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. 

Η ηγεσία της χώρας συνεχίζει με σταθερά βήματα το μεταρρυθμιστικό της έργο, θωρακίζοντας το κράτος δικαίου, προστατεύοντας αποτελεσματικά τους πολίτες με ως πρωταρχικό στόχο την ουσιαστική στήριξη των θυμάτων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τους στο θεσμό της Δικαιοσύνης.
Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.