Οι παραγωγικές ηλικίες έχουν μπει στο στόχαστρο του SARS-CoV-2 - Περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα κατέγραψε η ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών - Πάνω από 370.000 οι διαγνωστικοί έλεγχοι το τελευταίο 24ωρο - Εντείνεται η πίεση στη βόρεια Ελλάδα για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης

Με τον κορωνοϊό να «στοχοποιεί» βόρεια Ελλάδα και δυναμικές ηλικίες κλείνει η δεύτερη Τρίτη του Οκτωβρίου. Ρεκόρ περίπου ενάμιση μήνα καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας με 3.065 νέα κρούσματα, καθώς περισσότερες διαγνώσεις είχαν να σημειωθούν από τις 31 Αυγούστου (3.628) επί υποτριπλάσιων, όμως, διαγνωστικών ελέγχων (370.435 σήμερα).


Το επίκεντρο της «λαίλαπας» του κορωνοϊού εξακολουθεί να εντοπίζεται στα βόρεια, όπου παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και στις νεότερες ηλικίες σε επίπεδο τόσο κρουσμάτων όσο και νοσηλειών, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσίευσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).


Σε βόρεια Ελλάδα και «κόκκινες» περιοχές σχεδόν το 50% των κρουσμάτων


Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το βόρειο τμήμα της χώρας στο μέτωπο της πανδημίας καταδεικνύει η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΓΓ ΠΦΥ), Μάριου Θεμιστοκλέους και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα σήμερα εκεί.Η κυρία Γκάγκα επισκέφθηκε νοσηλευτικά ιδρύματα σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κιλκίς, Δράμα και Καβάλα με σκοπό την ενημέρωση, την άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων και την ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ο κύριος Θεμιστοκλέους βρέθηκε στο Κιλκίς στο πλαίσιο της περιοδείας των Κινητών Μονάδων εμβολιασμού που ξεκίνησε το πρωί από εκεί. Οι Κινητές Μονάδες εμβολιασμού βρέθηκαν στη συνέχεια της ημέρας σε Πιερία και Ξάνθη, με την περιοδεία τους σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να ολοκληρώνεται στις 14 Οκτωβρίου, με παρουσία στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Δράμας και Πέλλας αύριο 13 και Φλώρινας και Σερρών την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.


Την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των πολιτών στις περιοχές αυτές προκειμένου να εμβολιαστούν τάχιστα αναδεικνύει, άλλωστε, και το γεγονός πως, από το σύνολο των σημερινών κρουσμάτων, το 49% αφορά σε ΠΕ της Μακεδονίας, της Θράκης και των δύο άλλων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη (Λάρισα και Καρδίτσα). Πιο αναλυτικά, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 439 νέες λοιμώξεις, ακολουθεί η Λάρισα με 219, ενώ σε διψήφιους αλλά υψηλούς αριθμούς κινήθηκαν επίσης η Πέλλα (95), η Ημαθία (87), η Δράμα (85), η Πιερία (77) και η Ξάνθη (75). Οι υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας μαζί με την Καρδίτσα (25) συμπληρώνουν τη λίστα που συγκεντρώνει συνολικά περισσότερα από 1.500 κρούσματα σήμερα.


Σημειώνεται ότι στην Αττική εντοπίστηκαν 602 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ από τον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ ξεχωρίζει, ακόμη, η Μαγνησία με τις 128 νέες διαγνώσεις. Από τις συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα για αυτή την εβδομάδα, πάντως, η εικόνα χαρακτηρίζεται σταθερή στις περισσότερες περιοχές, με οριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές στις επτά από τις οκτώ που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.


«Εξουθενώνει» τους ανεμβολίαστους νέους σε διασπορά και νοσηλείες η πανδημία


Σημαντική είναι η επιβάρυνση των δυναμικών ηλικιών από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, μόλις το 11,7% των κρουσμάτων αφορά σε πολίτες άνω των 65 ετών, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι είναι οι μόνοι που έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω των 80% στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 1.037 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, 979 κρούσματα στους πολίτες 18-39 ετών και 861 σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών, υποδεικνύοντας πως οι μεγαλύτερες ηλικίες προστατεύονται πλέον καλύτερα αφενός λόγω των περιορισμένων μετακινήσεών τους και αφετέρου λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.


Όπως, άλλωστε, υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ομιλία του σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προς τιμήν του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων. Του λόγου το αληθές δείχνουν, όμως, και οι υπόλοιποι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, σύμφωνα με τους οποίους οι παραγωγικές ηλικίες έχουνμπει στο στόχαστρο του SARS-CoV-2.


Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ συνολικά οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν από χθες κατά πέντε, φτάνοντας τους 336, στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ανήλθαν σε 15 από μόλις εννέα χθες. Από τα στοιχεία αυτά συνεπάγεται ότι όλοι οι συμπολίτες μας που διασωληνώθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η εμβολιαστική κάλυψη της οποίας κυμαίνεται από 57-61%. Τέλος, σήμερα καταγράφηκαν 32 νέες θάνατοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 162 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.