Διανύουμε το 3ο έτος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Πραγματοποιήσαμε το 1ο τακτικό Συνέδριό  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στη Θεσσαλονίκη 14-16/10/2021.

Αναπτύξαμε τις σταθερές διαχρονικά θέσεις μας. Στα θετικά του Συνεδρίου συγκαταλέγονται οι εξαγγελίες για το επιπλέον 1 δις ευρώ του «Α. Τρίτσης», για τα 320 εκ. ευρώ για smart cities, για αύξηση 15% των ΚΑΠ από 1.1.2023.Η καταβολή 107 εκ. ευρώ, δηλαδή μία επιπλέον ΚΑΠ και η εξαγγελία της καταβολής μέχρι τέλους του 2021 σχεδόν μιας ακόμη δόσης ΚΑΠ.

Οι ανωτέρω εξαγγελίες – παροχές είναι σημαντικές αλλά ταυτόχρονα πενιχρές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν απαντήθηκαν τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης:

  • Διοικητική Μεταρρύθμιση – Αποκέντρωση – Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

  • Προσλήψεις προσωπικού – Κινητικότητα.

  • Οικονομικά – Αύξηση των ΚΑΠ – Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων.

  • Καταστατική θέση των αιρετών – αναβάθμισή τους.

  • Συμμετοχή των ΟΤΑ στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτά είναι τα σοβαρά, τα μεγάλα ζητήματα. Οι επιμέρους, αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις, τα μερεμέτια, είναι μεν αναγκαίες, δεν συνιστούν όμως την μεγάλη εικόνα της αυτοδιοίκησης που θέλει και χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. 

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης δηλαδή των μνημονίων και την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και της υγειονομικής κρίσης που διανύσαμε και διανύουμε, αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε. Καταβάλαμε αποτελεσματικές προσπάθειες και στηρίξαμε τους πολίτες με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές μας. Φυσικά η πανδημία είναι ακόμα εδώ κι εμείς όμως είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Αποδείξαμε ότι είμαστε φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα όμως η επόμενη μέρα για το μέλλον της αυτοδιοίκησης έχει ξημερώσει ήδη. Είναι λοιπόν η ώρα και στη χώρα μας να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Το βήμα της Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι μπορούν να μετατραπούν σε ατμομηχανές ανάπτυξης για την πατρίδα μας την Ελλάδα της επόμενης μέρας. 

Ας στηριχθούμε λοιπόν στους δήμους, στην αυτοδιοίκηση, με μεταφορά περισσοτέρων αρμοδιοτήτων, με οικονομικούς πόρους, με προσωπικό και μέσα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Μιλάμε για περισσότερη αποκέντρωση του πιο συγκεντρωτικού κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα όντως θετικά βήματα που έχουν γίνει, με περισσότερη αυτοδιοίκηση, για καλύτερη δημοκρατία. Τα θέλει, τα επιδιώκει, τα ενστερνίζεται όλα αυτά η εκάστοτε Κυβέρνηση και η σημερινή; Όπως φάνηκε και στο Συνέδριό μας όχι. Στυλώνει τα πόδια της και δίνει με το σταγονόμετρο. 

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές. Εάν η χώρα επιθυμεί να διατηρήσει και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής της, πρέπει να αλλάξει οργάνωση. Ένα τόσο συγκεντρωτικό Κράτος, όπως το Ελληνικό, είναι προφανές ότι αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Καλούμε κυρίως την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των κομμάτων στη Βουλή να στηρίξουν την αυτοδιοίκηση, προκειμένου, αντί να αποκλίνουμε, να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει επαρκής πολιτικός χρόνος. Αρκεί να υπάρξει αληθινή και ισχυρή (Πρωθυπουργός) πολιτική βούληση. 

Διαφορετικά πρέπει να αναληφθεί από την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και τους Δήμους της χώρας εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών των τοπικών κοινωνιών μας και κινητοποιήσεων, που θα αποφασισθούν σε Γενική Συνέλευσή μας τον Ιανουάριο του 2022. Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Λάζαρος Κυρίζογλου

Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής 

Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.