Στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου του 2021, o Δήμος Πειραιά συμμετείχε στο ετήσιο διεθνές συνέδριο «Ασφάλεια, Δημοκρατία και Πόλεις 2021» στη Νίκαια της Γαλλίας. Το συνέδριο στο οποίο συγκεντρώθηκαν  πάνω από 700 συμμετέχοντες από 26 χώρες και 140 πόλεις, διοργάνωσε o εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  BeSecure-FeelSecure (BSFS), «EFUS - Ευρωπαϊκό Forum για την Αστική Ασφάλεια».

Την πόλη του Πειραιά εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) του Δήμου κα  Κυριακή Μπουρδάκου, η οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο περιθώριο των επίσημων εργασιών με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Η Αντιδήμαρχος συμμετείχε ως μια από τους κύριους ομιλητές σε ένα panel από αιρετούς αξιωματούχους και εκπροσώπους οργανισμών από τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας σε σχέση με τον τουρισμό.

 

Μάλιστα η πρόταση της κυρίας  Μπουρδάκου για άμεση αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης υιοθετήθηκε στη διακήρυξη του συνεδρίου κατά τη διάρκεια της επίσημης λήξης των εκδηλώσεων.

 

Στην ομιλία της με θέμα «Η πρόκληση της προώθησης του ασφαλούς και βιώσιμου αστικού τουρισμού», η κα Μπουρδάκου τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Ο Πειραιάς είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με αυξημένη τουριστική κίνηση, γι’ αυτό και το ζήτημα της αστικής ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Μια τουριστική πόλη, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το είδος του τουρισμού της, πρέπει να εξετάζει την ασφάλεια ως κύριο μέλημα της αναπτυξιακής της στρατηγικής.

 

Πρέπει λοιπόν να συνδέσουμε τον αειφόρο και υπεύθυνο τουρισμό και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του επισκέπτη και των πολιτών. Μια ασφαλής πόλη για τον πολίτη είναι και ένας ασφαλής προορισμός για τον επισκέπτη. Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να εντρυφήσουμε είναι η δημιουργία μιας  πόλης brand, μιας πόλης όπου η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη και ο οικονομικά βιώσιμος τουρισμός υπερβαίνουν τις παραδοσιακές μορφές του τουρισμού αναψυχής και στοχεύουν στην προβολή και ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων,  αλλά και των γενικών αξιών του τόπου.

 

Οι τοπικές αρχές αποτελούν τον θεμελιώδη παράγοντα για την εγγύηση της ασφάλειας τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών. Γι’ αυτό και οι ΟΤΑ πρέπει να αντιμετωπίζουν την πρόκληση και να αξιοποιούν όχι μόνο την κρατική χρηματοδότηση,  αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

 

 

 

 

Η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας – Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, σε δήλωσή της τόνισε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Δήμος Πειραιά συμμετείχε μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure-FeelSecure και δια της Αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας και Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) του Δήμου κυρίας  Κυριακής Μπουρδάκου, στο σημαντικό, ετήσιο διεθνές συνέδριο «Ασφάλεια, Δημοκρατία και Πόλεις 2021». Σταθερή μας επιδίωξη είναι μια πόλη ασφαλέστερη για τους δημότες και τους επισκέπτες της,  ένας ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός.  Το ζήτημα της αστικής ασφάλειας και η επιτυχής πρωτοβάθμια πρόληψη των κρουσμάτων παραβατικότητας στην αυτοδιοίκηση,  είναι άλλωστε μία σύγχρονη κοινή πρόκληση για τις χώρες της ΕΕ αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Η προστασία των πολιτών και η εμπέδωση του αισθήματος  ασφάλειας, αποτελεί σκοπό και καθήκον κάθε δημοτικής αρχής. Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον κοινωνικά και οικονομικά εύρωστο, αντιμετωπίζοντας τα φαινόμενα βίας, παραβατικότητας και ανασφάλειας, στοχεύοντας πάντα στην ρίζα του προβλήματος. Στόχος του έργου Be Secure – Feel Secure είναι η μείωση του αισθήματος φόβου, αλλά και η μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του παραβάτη σε κάθε επίπεδο, μέσω της πρόληψης, του συμβουλευτικού αλλά και ενημερωτικού του χαρακτήρα».

 

Στο περίπτερο του BeSecure-FeelSecure οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Πειραιά και να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα. Εκπρόσωποι των εταίρων από τον Δήμο, το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τη Space Hellas και τη Singular Logic ανέδειξαν την καινοτομία του προγράμματος μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων, ομιλιών κ.α.

 

Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου, η κοινοπραξία συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με τα άλλα δυο Ευρωπαϊκά προγράμματα  του οργανισμού χρηματοδότησης «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» Urban Innovative Actions με σκοπό την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας (SURE, Φιλανδία & To-Nite, Ιταλία). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν  εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πορεία των προγραμμάτων. 

 

Στις 21 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής καθηγητής Άγγελος Μίμης από το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου συμμετείχε στο panel των ομιλητών του workshop: “Know your problem to solve your problem: innovative tools and methods to address urban security challenges”, παρουσιάζοντας τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων που εξήχθησαν από τη διαγνωστική έρευνα για τη θυματοποίηση, το αίσθημα ασφάλειας και τη στάση των κατοίκων του Δήμου Πειραιά απέναντι στις δημοτικές αρχές και την αστυνομία.

 

Ένα μεγάλο στοίχημα του προγράμματος, η ψηφιακή διαχείριση των κινδύνων και η ανάλυση των δεδομένων που λαμβάνουμε από τους πολίτες μέσω της πλατφόρμας CURiM αναλύθηκε από τον τεχνικό υπεύθυνο του BSFS κ. Μάριο Ζαχαριά από τη Space Hellas.

 

Παράλληλα, σε συνάντηση με θέμα: «Ευκαιρίες χρηματοδότησης της ΕΕ για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές» το BSFS παρουσιάστηκε ως παράδειγμα καινοτομίας.

 

Τέλος, μέλη της ομάδας του BSFS είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικά κέντρα, φορείς και δομές στην πόλη της Νίκαιας, όπως το κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου «Centre for Urban Supervision (CSU)» και τον ξενώνα θυμάτων «Maison pour l'Accueil des Victimes».






 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.