Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, του ΟΑΕΔ και της ΕΥΔΑΠ από τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης Τάσο Μαυρίδη, τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, με την παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2011. Με τη σύμβαση αυτή εξασφαλίζεται η οριστική επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος στο δίκτυο ακαθάρτων του Ηλιακού Χωριού.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την επέκταση - ανακατασκευή του υπάρχοντος δικτύου ακαθάρτων του Ηλιακού Χωριού από την ΕΥΔΑΠ, ώστε να καταστεί ασφαλής και λειτουργική  και να επιτευχθεί η παραλαβή και  συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού από την ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει την κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων μήκους 1.230 μέτρων, την κατασκευή 40 φρεατίων επίσκεψης, καθώς και την  κατασκευή 145 συνδέσεων των ακινήτων στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων (τριτεύον δίκτυο), χωρίς χρέωση των ιδιοκτητών. 

Τα παραπάνω θα κατασκευαστούν με βάση μελέτη που εκπονήθηκε από την ΕΥΔΑΠ, αξιοποιώντας την προγενέστερη μελέτη του Δήμου.  Το συνολικό έργο ύψους 585.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΟΑΕΔ.  Μετά την ολοκλήρωση  της κατασκευής και της περιόδου συντήρησης, η κυριότητα και διαχείριση του δικτύου θα περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και το Δ.Σ. ΟΑΕΔ να εγκρίνει τη σκοπιμότητα χρηματοδότησης της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και να δοθεί οριστική λύση στο πάγιο αίτημα των οικιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος έδωσε αντίτυπα του βιβλίου που εξέδωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης και παρουσιάζει την ιστορία του Δήμου και των δύο δημοτικών ενοτήτων στον Διοικητή του ΟΑΕΔ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, ενώ μετά την υπογραφή πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στο Ηλιακό Χωριό.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε: «Η υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του ΟΑΕΔ, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης έρχεται να δώσει επιτέλους λύση σε αυτό το απαράδεκτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 450 οικογένειες στον οικισμό εργατικών κατοικιών Ηλιακό Χωριό. Εκτός όμως από αυτό, έχει κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Το Ηλιακό Χωριό έγινε πριν από μερικές δεκαετίες ως ένα έργο καινοτομίας. Καινοτομία που έχει σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Από εκεί και μετά, παρατηρήθηκαν δυστυχώς σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Προώθησα λοιπόν από την πρώτη στιγμή αυτό το έργο για δύο λόγους: πρώτον, διότι διετέλεσα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και δεύτερον, διότι τώρα είμαι προϊστάμενος του ΟΑΕΔ, ο οποίος έπρεπε να αναλάβει τη σχετική υποχρέωση. Θα είμαι δίπλα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης και τον Δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη, για να αντιμετωπίσουμε μαζί και τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα στο Ηλιακό Χωριό, αλλά και γενικά στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης».

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης σημείωσε: «Άλλη μια χρονίζουσα εκκρεμότητα του τέως ΟΕΚ, που ταλαιπώρησε άδικα τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού, οδεύει προς οριστική επίλυση, χάρη στη συνεργασία και στις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά ένα-ένα όλα τα «βάρη» και τις παθογένειες του παρελθόντος που κληρονόμησε ο ΟΑΕΔ και να δίνουμε τέλος στην ταλαιπωρία των δικαιούχων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη βούληση του να δρομολογηθεί η επίλυση του προβλήματος, καθώς και τον Δήμαρχο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για την αγαστή συνεργασία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης δήλωσε: «Η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης δίνει στην ΕΥΔΑΠ τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο υποδομής που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής στην περιοχή.  Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα με ταχείς ρυθμούς. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα καθώς θα μπορέσουμε να λύσουμε το χρονίζον πρόβλημα αποχέτευσης στο Ηλιακό Χωριό συμβάλλοντας σε μια βιώσιμη επόμενη μέρα. Με όπλο την υψηλή τεχνογνωσία και την ποιότητα έργου της ΕΥΔΑΠ, θα δώσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της εταιρείας μας. Ευχαριστούμε θερμά τη δημοτική αρχή του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και την ηγεσία του ΟΑΕΔ για την αποφασιστική διαχείριση του θέματος που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, γι’ αυτό και ξεκινούμε άμεσα την υλοποίηση. Θέτουμε ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την αναβάθμιση των περιοχών στις οποίες έχουμε δραστηριότητες».

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης υπογράμμισε: «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Δήμο μας, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών για τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού βρίσκει τη λύση του και μάλιστα χωρίς δική τους επιβάρυνση ή επιβάρυνση του Δήμου μας. Βάση της προγραμματικής σύμβασης στην οποία υπογράψαμε ο ΟΑΕΔ, που είναι καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, χρηματοδοτεί την ΕΥΔΑΠ, που έχει την τεχνογνωσία, ώστε να πραγματοποιήσει το έργο ‘Επέκταση και ανακατασκευή  αγωγών δικτύου αποχέτευσης’ προϋπολογισμού 640.000,00€.  Ως Δήμος όλο αυτό το χρονικό διάστημα πιέσαμε με κάθε τρόπο και προωθήσαμε τη λύση και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρη Σαχίνη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Οργανισμών και του Δήμου μας για την αγαστή συνεργασία και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ιδιαίτερα  όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά  τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος για άλλη μια φορά ενεργεί, δείχνοντας το αμέριστο και έμπρακτο ενδιαφέρον του, ώστε να λυθεί ταχύτερα ένα ακόμα ζήτημα του Δήμου μας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του έργου μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος με μοναδικό μέλημα την ποιότητα ζωής των πολιτών του Ηλιακού Χωριού.»
   

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.