«Η Κυβέρνηση ακολούθησε την εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων»

Είναι λογικό πολλοί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να ανησυχούν με τόσες χιλιάδες κρούσματα. Προσωπικά, συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία τους. Ωστόσο, η ανησυχία είναι ένα θέμα. Και η συμβουλή των ειδικών είναι ένα θέμα διαφορετικό. Αυτό που προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί θεώρησαν ότι έχουν επαρκή στοιχεία, προκειμένου να πουν ότι «έχουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματά σας για να κάνουμε τις εισηγήσεις μας». Και ποιες είναι οι βασικές απαντήσεις; Ότι ο κύκλος ζωής αυτής της μετάλλαξης φαίνεται ότι είναι σχετικά μικρός. Ότι η νόσηση που προκαλεί φαίνεται ότι είναι σχετικά ήπια. Και, επομένως, ένας ικανός αριθμός τεστ φαίνεται ότι είναι επαρκής, έτσι ώστε να μπορούμε να απομονώσουμε τα κρούσματα, μαζί με την πενθήμερη καραντίνα όταν κάποιος είναι θετικός στον ιό. Όταν, λοιπόν, η Κυβέρνηση έχει αυτό το πλαίσιο των απαντήσεων, λαμβάνει υπόψη τους τρεις αυτούς παράγοντες που ανακοινώθηκαν και χθες, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, γιατί τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά για πάρα πολλούς λόγους, όχι μόνο εκπαιδευτικούς, αλλά και ψυχοκοινωνικούς.  

Η κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, είναι πρωτοφανής και εξαιρετικά δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως, όλοι μαζί –ενωμένοι– θα ξεπεράσουμε και αυτό το κύμα. Επαναλαμβάνω, οι ειδικοί πήραν αυτή την απόφαση χθες, μία ευθύνη δηλαδή της εισήγησής τους, η οποία είναι πολύ σημαντική.  Η Κυβέρνηση ακολούθησε αυτή την εισήγηση. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα εξελιχθεί επιδημιολογικά η κατάσταση, από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, και ελπίζω ότι όλοι θα δικαιωθούμε το επόμενο διάστημα. 

Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι δυο έννοιες πολύ σημαντικές, όλους αυτούς τους μήνες. Προσωπικά, σέβομαι απόλυτα αυτό το αίσθημα που οικοδομείται πάρα πολύ δύσκολα και γκρεμίζεται πάρα πολύ εύκολα. Έχουμε πει –και το έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του– ότι πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο και ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία. Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, το ζήτημα δεν είναι αυτή τη στιγμή τόσο τα κρούσματα, όσο η πίεση στο σύστημα υγείας. Και αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές. Ωστόσο, εάν χρειαστεί να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, φυσικά και θα το κάνουμε.


«Προσπαθούμε να αυξήσουμε τα σημεία εξέτασης»

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούμε να αυξήσουμε τα σημεία εξέτασης –είτε για rapid είτε για μοριακό τεστ– προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως στις ουρές που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, στις οποίες υπάρχουν και συμπολίτες μας με συμπτώματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος για μία ακόμη αιτία διασποράς. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα έχει ξεκαθαρίσει πού θα κάνουν τα τεστ οι μαθητές όταν εμφανίζεται κρούσμα σε μία σχολική αίθουσα. Θα έχει ξεκαθαριστεί, επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση –ενδεχομένως και εντός της ημέρας– το πρόβλημα που έχει προκύψει με το rapid τεστ στα συστήματα του ΕΦΚΑ και στην Εργάνη, αλλά και το θέμα με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς. Το βασικό μας πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι η διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία –τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα– που προκαλεί η μαζική νόσηση. Έχουμε το εργαλείο της τηλεργασίας. Έχουμε, επίσης, και κάποια πρόσθετα πλάνα, τα οποία εξετάζουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι διαφορετικές οι υπηρεσίες –για παράδειγμα– διοικητικού φόρτου και διαφορετικές οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, το σύστημα υγείας, τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. 

Το άνοιγμα των σχολείων δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται απόψεις ότι δήθεν στέλνουμε επίτηδες τα παιδιά στο σχολείο για να νοσήσουν. Αυτά τα πράγματα δεν «στέκουν» σε μία κοινωνία, στον 21ο αιώνα. Το βασικό ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες διαταραχές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Με τον αυξημένο αριθμό των τεστ που θα χορηγεί η Κυβέρνηση, εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε προσυμπτωματικά περιστατικά, έτσι ώστε να μην φτάσουν μέσα στη σχολική αίθουσα. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε επτά με δέκα ημέρες, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε εάν έχει γίνει η σωστή επιλογή που θεωρούμε ότι έχει γίνει. Επομένως, ας μην βιαζόμαστε να βάζουμε τίτλους. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε –όλοι μαζί– αυτό το δυναμικό φαινόμενο. 


«Από τη στιγμή που αυξήθηκε η ζήτηση στα μοριακά τεστ, ήταν επιβεβλημένο να μειωθεί η τιμή τους» 

Όταν έχεις τόσο μεγάλη ζήτηση στα PCR τεστ, είναι αναγκαστικό να μπει μία διατίμηση, σε μία χαμηλότερη τιμή. Και αυτό γιατί, είναι αναγκαστικό –κατά κάποιον τρόπο– για τον πολίτη –ιδίως εφόσον είναι ανεμβολίαστος– να επιβεβαιώσει ένα τεστ  με μοριακό. Εφόσον, λοιπόν, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, είναι λογικό να προχωράμε σε αυτή την ενέργεια. Από εκεί και πέρα, εάν η τιμή αυτή είναι εκείνη που ανταποκρίνεται στους όρους της αγοράς ή όχι, αυτό είναι κάτι που το κρίνουν οι ειδικοί οι οποίοι αποφάσισαν για τη διατίμηση αυτή.   


«Το εμβόλιο αποτελεί, αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην πανδημία»

Τον Μάρτιο του 2020, συζητούσαμε τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Και τότε λέγαμε ότι χρειάζονται δύο βασικά πράγματα: πρώτον, το εμβόλιο και, σε δεύτερο χρόνο, τα φάρμακα. Ως προς το πρώτο, το εμβόλιο το έχουμε μαζί μας, εδώ και πολύ καιρό. Και ως προς το δεύτερα, φάρμακα αρχίζουν και αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα, σε πολύ υψηλές όμως τιμές. Χρειάζεται, επομένως, λίγος χρόνος ακόμη προκειμένου να φτάσουμε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών όσον αφορά στα φάρμακα, προκειμένου να μπορούν να είναι διαθέσιμα από τα συστήματα και τους παρόχους υγείας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης και διεθνώς. Η εκτίμησή μας είναι –με βάση τα στοιχεία των ειδικών– ότι θα έχουμε μία κορύφωση στα κρούσματα τον Ιανουάριο και –ελπίζουμε χωρίς άλλες σοβαρές μεταλλάξεις– μία απότομη αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, πράγματι, εκτιμούμε ότι θα είναι το πιο δύσκολο. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι αυτή τη στιγμή, μέσα στο 2022 πιστεύουμε ότι θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.         


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.