«Μία συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει –εδώ και καιρό– αρχίζει και αποδίδει καρπούς, τους οποίους πολύ σύντομα θα μπορούν να βλέπουν και οι δημότες στην πράξη, σε μία περιοχή τόσο δυναμικά αναπτυσσόμενη», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στον δήμο Παιανίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Παιανίας, κ. Ισίδωρο Μάδη και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με τη διοίκηση του δήμου και εκπροσώπους φορέων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, βρέθηκαν τα αναπτυξιακά έργα που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν το επόμενο διάστημα στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών, θέματα θεσμικά, καθώς και ζητήματα με οικονομικό πρόσημο που απασχολούν τη δημοτική αρχή. 

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, αυτή τη στιγμή δύο πολύ βασικά αναπτυξιακά έργα, ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας, του δήμου Παιανίας –συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ– χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκονται ήδη στη φάση της συμβασιοποίησης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στην ανέγερση του νέου 6θέσιου σχολείου, που αναμένεται να στεγάσει τους μαθητές του 5ου δημοτικού Παιανίας. Το έργο, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά στην κατασκευή ενός νέου σύγχρονου και βιοκλιματικού δημοτικού σχολείου στην περιοχή, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες. Ο κ. Πέτσας εξήρε τη συμβολή και την κοινωνική προσφορά, συνολικά στην Ανατολική Αττική, του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη κατασκευής για το έργο και αναφέρθηκε στη σημασία του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης: «Βούλησή μας είναι να χρηματοδοτήσουμε πολλά τέτοια σχολεία, με κάθε αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και για εμένα προσωπικά. Μας ενδιαφέρει οι νέοι μας, οι μαθητές μας, να έχουν ένα σχολείο που να τους ταιριάζει. Και αυτό γιατί, τα παιδιά είναι το μέλλον μας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.    

Όπως προανήγγειλε ο κ. Πέτσας, το αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμη τρία έργα του δήμου θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • Οι μελέτες για τα δύο Πολιτιστικά Κέντρα, στο Φούρεσι των Γλυκών Νερών και στην περιοχή του Μύλου Φριτς στην Παιανία. 

  • Η πρόταση της δημοτικής αρχής για το έργο της ηλεκτροκίνησης, που αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τη δημοτική συγκοινωνία και  

  • Η πρόταση για το έργο της τηλεμετρίας, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το έργο για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης που χρηματοδοτείται, ήδη, από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Αναφορικά, δε, με το τελευταίο έργο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «Ερχόμαστε να μετρήσουμε πιο σωστά το νερό, να το τιμολογήσουμε πιο σωστά και να σταματήσουμε την αλόγιστη σπατάλη του. Είναι πολύτιμος πόρος το νερό για να το σπαταλάμε».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε, επίσης, για δύο ακόμη αναπτυξιακές προτάσεις που έχει υποβάλει η δημοτική αρχή: για το έργο «Αστικής Ανάπλασης», ύψους 5 εκατ. ευρώ και την πρόταση για τη βελτίωση του δικτύου οδοποιίας, ύψους 3 εκατ. ευρώ

Ειδικά για το έργο οδοποιίας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πρόκειται για μία εμβληματική πρόταση της δημοτικής αρχής που «βασικό στόχο έχει την αλλαγή όψης ολόκληρης της περιοχής», καθώς –όπως υπογράμμισε– αφενός δίνει διέξοδο σε περίπου 6.000 οικογένειες που ζουν μόνιμα στην Παιανία και τα Γλυκά Νερά και αφετέρου βοηθά στον καθορισµό χρήσεων γης.  «Εδώ, δεν πάμε μόνο για να καλύψουμε λακούβες ή να ρίξουμε άσφαλτο. Ερχόμαστε και για να λύσουμε –με συνεκτικό τρόπο– ένα βασικό θέμα, έτσι ώστε να μπορούν να οικοδομηθούν περιοχές που, αυτή τη στιγμή, δεν διαθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη δόμησή τους. Οι χρήσεις γης είναι κομβικής σημασίας για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, συνολικά», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας: «Η χρηματοδότηση για τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα είναι δεδομένη. Με χαρά, θα βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, μέσα από τις κατάλληλες συνέργειες και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία». 

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα και στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Αττικής, καθώς και στην ανάγκη να συνδυαστεί, για την περιοχή, ένα μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης. «Πρόκειται μία περιοχή η οποία αναπτύσσεται πληθυσμιακά πολύ γρήγορα. Είναι μία περιοχή, η οποία γίνεται τόπος προσέλκυσης τόσο βιομηχανικών επενδύσεων, όσο και επενδύσεων τεχνολογίας αιχμής, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των καλλιεργειών. Πιστεύω ότι η περιοχή της Ανατολικής Αττικής θα είναι εκείνη που, τα επόμενα χρόνια, θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Και, ως εκ τούτου, είναι χρέος όλων μας να βάλουμε γερές και στέρεες βάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επί τάπητος βρέθηκε και το ζήτημα που έθεσε ο Δήμαρχος Παιανίας για την παροχή διευκολύνσεων στην είσπραξη από τον δήμο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων

«Και για το θέμα αυτό, η πολιτική μας θα είναι συνεκτική, καθώς δεν πάμε να κάνουμε κάτι το “πυροσβεστικό”. Μέλημά μας είναι να δώσουμε μία μόνιμη λύση, η οποία θα μπορέσει να φέρει έσοδα στους δήμους από οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και τις έχετε μάλλον “ξεγράψει”, καθώς δεν πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να εισπραχθούν. Θα είναι μία πολύ σημαντική τονωτική ένεση για κάθε δημοτική αρχή», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Όπως ανακοίνωσε, δε, ο κ. Πέτσας το ζήτημα αυτό –μαζί με το θέμα της αύξησης των ΚΑΠ και της μόνιμης μείωσης του επιτοκίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων– θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας, η οποία συστήνεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, με βασικό στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή κοινά αποδεκτών μέτρων πολιτικής ως προς την ενίσχυση των οικονομικών των ΟΤΑ α’ βαθμού. Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.