Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση- δράση αφιερωμένη στα παιδιά και στο περιβάλλον στο Πευκοδάσος στα Μελίσσια. 

Ειδικότερα τα παιδιά που παρευρευθήκαν στην εκδήλωση αυτή είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε βιωματικές δράσεις και πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ενημερώθηκαν καταρχήν για την αξία και την σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν σε μία ζαρντινιέρα οπωροκηπευτικά φυτά (ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες κ.α), δημιουργώντας και μαθαίνοντας πως να δημιουργήσουν το  δικό τους μικρό μποστανάκι. Φεύγοντας το έπαιρναν μαζί τους προκειμένου να συνεχίσουν τη βιωματική αυτή δράση, μαθαίνοντας πως να το φροντίζουν στο σπίτι τους προκειμένου να το δουν να μεγαλώνει και να αποδίδει καρπούς. Επίσης μαζί τους πήραν αναμνηστικά δωράκια, καπέλα και τσάντες. Παράλληλα ο Δήμος Πεντέλης εγκαινίασε την καινούργια παιδική χαρά με ήρωες από τον Αστερίξ, ενημέρωσε για τους καφέ κάδους και είχε πολλά διαδραστικά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.

Το φετινό σύνθημα «Μόνο Μία Γη» που προκρίθηκε φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τονίζει την ανάγκη η ανθρωπότητα να ζει στο εξής βιώσιμα και σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το σύνθημα αυτό ήταν και το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης πριν από 50 χρόνια και υιοθετήθηκε και φέτος, για να επισημάνει πως, μισό αιώνα μετά ισχύει ακόμη στο έπακρο και πρέπει να είναι η σταθερά των δράσεών μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής: Αυτός ο πλανήτης είναι μοναδικός για την ανθρωπότητα, είναι το μοναδικό της σπίτι και είναι ύψιστη προτεραιότητα και απόλυτη ανάγκη, να διαφυλαχθούν όσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα γίνεται οι πεπερασμένοι φυσικοί του πόροι.

Δεδομένου της σημαντικότητας της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και προκειμένου και ο ΣΠΑΠ να συνδράμει, να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει κυρίως τα μικρά παιδιά, διοργάνωσε αυτή τη ξεχωριστή εκδήλωση – δράση. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2022, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, την οποία γιορτάζουμε σήμερα, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή του περιβάλλοντος. Το φετινό σύνθημα είναι «Μόνο Μία Γη» και αναφέρεται στο γεγονός πως η Γη αντιμετωπίζει «μια τριπλή, πλανητική, έκτακτη ανάγκη»:

1.Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση.

2.Η απώλεια οικοτόπων και άλλες πιέσεις σημαίνουν ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

3.Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

Η διέξοδος από αυτό το δίλημμα είναι να μεταμορφώσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Πρέπει να περάσουμε από το στάδιο στο οποίο βλάπτουμε τον πλανήτη, στη θεραπεία του»

Ο ΣΠΑΠ κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος προγραμματίζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις  για τα παιδιά με κύριο στόχο μας την  ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση τους για τα προβλήματα του περιβάλλοντος. 

Η σημερινή εκδήλωση που διοργανώσαμε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή παιδιώv και πολιτών. Τα παιδιά ενημερώθηκαν με βιωματικές δράσεις και πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές κατασκευές. Θετικό είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες ενήλικες και  παιδιά αγκάλιασαν τη δράση αυτή και πιστεύουμε ότι βάλαμε και εμείς το μικρό μας λιθαράκι, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σε θέματα που αφορούν  το περιβάλλον.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα καταστήματα  LEROY MERLIN που ήταν ο κυρίως χορηγός της εκδήλωσης, στον  χορηγό επικοινωνίας Ραδιοφωνικό Σταθμό  BEST 92.6, αλλά και στις εταιρείες Βίκος, TERRA MARA και  GREEN HOUSE KOUTRAS για την πολύτιμη συνδρομή τους στην διοργάνωση της τόσο πετυχημένης αυτής εκδήλωσης.  
Εμείς στον ΣΠΑΠ, Διοίκηση, Εργαζόμενοι και Εθελοντές πιστεύουμε οτι έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να συνεχίζουμε και να αυξάνουμε καθημερινά το έργο που επιτελούμε.

Γεγονός είναι πως δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω αλλά μπορούμε να φυτέψουμε, να πρασινίσουμε τις πόλεις μας, να ενημερώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά.

Τέλος δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε: Σεβασμός και ευαισθησία για το περιβάλλον σημαίνει σεβασμός και ευαισθησία για την ίδια τη ζωή».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.