Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση και με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 2 Ιουνίου ο Αγιασμός και τα εγκαίνια του Μουσείου της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου που συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την τελετή ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούυλη, ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κκ.Θεοδώρητος (ως Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικομενικού Πατριάρχη στην Αθήνα), ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μεγάλος Ευεργέτης του Δήμου Διονύσου και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου όρους Εφοπλιστής κ.Αθανάσιος Μαρτίνος. Ακόμη έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου Θανάσης Κρητικός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρης Μπαμπανίκας, ο πρώην Πολιτικός Διοικητής του Αγίου όρους κ.Κωνσταντίνος Λούλης, Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι του Δήμου Διονύσου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Γενικός Γραμματέας και μέλη της Διοίκησης,  εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν επίσης η παρουσία στην εκδήλωση πέντε (5) ηλικιωμένων κατοίκων προσφύγων (Παναγιώτης [Τάκης] Σιδηρόπουλος 98 ετών, Ιωάννης Κυπραίος, 95 ετών, Αναστασία Ιωαννίδου-Καμπακλή 93 ετών, Σταύρος Χαραλαμπίδης 90 ετών και Γεσθημανή Βαφειάδου 90 ετών).

Το Μουσείο, που άρχισε να κατασκευάζεται πριν από τρία περίπου χρόνια, με πρωτοβουλία της Ενορίας και της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, φιλοξενεί εκατοντάδες εκ­κλη­σι­α­στι­κά, και όχι μό­νο, κει­μή­λι­α χρονολογούμενα από τον 16ο αιώνα (εικόνες, ιερά σκεύη, έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες που μετέφε­ραν οι πρό­σφυ­γες από τις αλησμόνητες πατρίδες (Κων­σταν­τι­νού­πο­λη, Μι­κρὰ Α­σί­α, Πόν­τος-Καπ­πα­δο­κί­α) και στεγάζεται στο ισόγειο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου (Κοιμήσεως Θεοτόκου & Καραολή Δημητρίου). Το Μουσείο υποστηρίζεται από τη σύγχρονη τεχνολογία και έχει τη δυνατότητα 3d απεικονίσεων, ψηφιακών ξεναγήσεων, media room κλπ.

Για την κατασκευή του Μουσείου χρειάστηκε η αρωγή και βοήθεια του Μεγάλου Ευεργέτη κ.Αθανασίου Μαρτίνου ενώ συνέδραμε σημαντικά και η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Νίκου Πέππα.

Το Μουσείο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον Αρχιτέκτονα κ.Ιωάννη Δέδε και τη Μουσειολόγο κ.Μάρθα Στρούμπου ενώ το γραφιστικὸ σχεδιασμὸ έχει κάνει η κ. Φωτεινὴ Πετράκη.

Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί, ομιλίες, προβολή βίντεο, τραγούδια με παραδοσιακά όργανα από τις αλησμόνητες πατρίδες με το Στέφανο Γανωτή και την ομάδα του και απονομή τιμητικών πλακετών προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Ιερώνυμο, τον Μεγάλο Ευεργέτη κ.Αθανάσιο Μαρτίνο, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και άλλων επισήμων και συντελεστών του Μουσείου. Πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση των παρευρισκόμενων στο Μουσείο, από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π.Χρυσοβαλάντη.

Το Μουσείο σύντομα θα είναι επισκέψιμο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να το επισκεφθεί, συμπεριλαμβανομένων Σχολείων, Ενοριών και Συλλόγων.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη:

«Μακαριώτατε, Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Περιφερειάρχα, Σεβασμιώτατοι, αγαπητοί φίλοι και προσκεκλημένοι,

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική και ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα για τον Άγιο Στέφανο αλλά και το Δήμο Διονύσου.

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στην έδρα του Δήμου μας και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση των επίσημων εγκαινίων του Ενοριακού Μουσείου της πόλης μας.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι αποτελεί πράγματι ένα ξεχωριστό γεγονός για εμάς η παρουσία, μεταξύ των λοιπών εκλεκτών προσκεκλημένων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας και μας τιμά με την παρουσία του.

Μακαριώτατε, σας ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή επίσκεψή σας στην Πρωτεύουσα του Δήμου μας, είναι μεγάλη χαρά και ευλογία που σας έχουμε κοντά μας.

Φίλες και φίλοι,

Ένα φιλόδοξο όνειρο, η ίδρυση και λειτουργία Μουσείου από την Ενορία του Αγίου Στεφάνου, παίρνει σάρκα και οστά. Και είναι σημαδιακό ότι αυτό συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παράλληλα μέσα σε ένα πρωτόγνωρο και ασταθές γεωπολιτικό πλαίσιο, με πολλές προκλήσεις και αβεβαιότητες.

Εγκαινιάζουμε λοιπόν σήμερα ένα Μουσείο που υπηρετεί την παράδοση, τον πολιτισμό αλλά πάνω απ’όλα την ιστορική μας μνήμη. Ένα Μουσείο με πολύτιμα εκκλησιαστικά και άλλα κειμήλια που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες, την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, οι πρόσφυγες κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου.

Με συγκίνηση βλέπω σήμερα κάποιους από αυτούς τους συμπολίτες μας να είναι ανάμεσά μας. Να πω μόνο εδώ ότι εμείς οι νεότεροι τους σεβόμαστε και τους τιμούμε για όλα όσα προσέφεραν, υλικά και ηθικά.

Εγώ δε θα μιλήσω για το περιεχόμενο των εκθεμάτων του Μουσείου, καθώς υπάρχουν  άλλοι πιο αρμόδιοι και ειδικοί από μένα που θα αναφερθούν στη συνέχεια.

Θα ήθελα όμως να μου επιτρέψετε, εκπροσωπώντας το σύνολο των δημοτών μας, να σταθώ στη  μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά ενός σημαντικού ανθρώπου, Έλληνα ευπατρίδη, ο οποίος με τη μοναδική του σεμνότητα και το σπάνιο ήθος του, έχει συντελέσει καταλυτικά στο να είμαστε σήμερα εδώ.

Πρόκειται για το Μεγάλο Ευεργέτη του Δήμου μας, τον Εντιμότατο Κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος με μεγάλο περίσσευμα ψυχής πάνω απ’όλα, αφουγκράστηκε το όραμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και των Ενοριτών μας και συντέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία του Μουσείου.

Κε Μαρτίνο, γνωρίζουμε όλοι τη σεμνότητά που σας χαρακτηρίζει καθώς και ότι δεν αρέσκεστε στα μεγάλα λόγια και τους επαίνους.

Επιτρέψτε μου όμως να σας ευχαριστήσω ειλικρινά και μέσα από την καρδιά μου, όχι μόνο για τη σημαντική οικονομική και υλική βοήθεια που προσφέρετε απλόχερα, όπου και όποτε σας ζητείται για καλό σκοπό, αλλά κυρίως για την εντιμότητα και το ήθος σας.

Σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε προσφέρει και συνεχίζετε να προσφέρετε για το κοινό καλό των πολλών.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, τον Περιφερειάρχη κ.Γιώργο Πατούλη καθώς και τον συντοπίτη Αντιπεριφερειάρχη κ.Νίκο Πέππα για τη δική τους συνδρομή και συμμετοχή στο εγχείρημα. Και βέβαια όλους εκείνους που εργάστηκαν  για την ευόδωση του Μουσείου υπό την επίβλεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.Κυρίλλου και του δραστήριου Προϊσταμένου του Ιερού Ναού, π.Χρυσοβαλάντη.

Δεν θέλω όμως να σας κουράσω άλλο.

Εύχομαι να είναι καλορίζικο το Μουσείο μας και να έχει πάρα πολλούς επισκέπτες κάθε ηλικίας, όχι μόνο από το Δήμο Διονύσου αλλά και από κάθε μέρος της Ελλάδας και όχι μόνο.

Καλή μας αρχή!

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.