Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος «Εγγραφής Τράπεζας Μυελού των Οστών» του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», στο Δήμο Μαρκοπούλου. Είμαστε ιδιαιτέρως συγκινημένοι, καθώς μέσω της συγκεκριμένης δράσης, αποδεικνύεται πως ο καθένας μας, αρκεί να το θέλει , μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.

Το πρόγραμμα αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, προκειμένου να στηρίξουν το Σύλλογο, εγγράφοντας όσο περισσότερους νέους εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι από 18 - 45 ετών. Η διαδικασία περιλαμβάνει αίτηση και αναλυτική ενημέρωση του ενδιαφερόμενου, όπως και λήψη δείγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η ιστοσυμβατότητα του. Σημειώνεται, ότι η διαδικασία αίτησης και εγγραφής εθελοντή Δότη αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και η αρχική λήψη του επιχρίσματος, θα πραγματοποιούνται από ειδικευμένο προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου, κατόπιν ραντεβού. Στη συνέχεια, τα δείγματα θα μεταφέρονται στο Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για περαιτέρω επεξεργασία και καταχώρηση στα σχετικά αρχεία. Σε περίπτωση που κάποιος από τους εθελοντές μας είναι συμβατός με έναν ασθενή, οι δύο τρόποι συλλογής αιμοποιητικού μοσχεύματος είναι οι εξής:

  1. Συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα

Η διαδικασία είναι απλή, όμοια της αιμοδοσίας, γίνεται με μηχάνημα κυτταραφαίρεσης και διαρκεί περίπου 3 - 4 ώρες. Προηγείται χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία του οργανισμού που βοηθά στην αύξηση και κινητοποίηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων) Σήμερα θεωρείται ο πιο συνηθισμένος τρόπος συλλογής.

  1. Λήψη μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία

Γίνεται παρακέντηση των οστών της λεκάνης, όπου υπάρχει ο μυελός των οστών. Με τη μέθοδο αυτή, ο δότης παραμένει στο Νοσοκομείο μια ημέρα. Δεν υπάρχει  καμία συσχέτιση του μυελού των οστών με το νωτιαίο μυελό, που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη και δεν σχετίζεται καθόλου με μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας εγχείρημα, καθώς ο καθένας από εσάς, μπορεί να είναι ο μοναδικός/ή που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα. Για το λόγο αυτό, σας καλούμε όλες και όλους να στηρίξετε το νέο αυτό πρόγραμμα!

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής κα Σταύρου Βασιλική, στο τηλέφωνο 22990 – 20015, στη διοικητική υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας κα Δημητρίου Βιβή, στο τηλέφωνο 22990-20174 και στον υπεύθυνο του Κοινωνικού Φαρμακείου κο Κιούση Παναγιώτη, στο τηλέφωνο 22990 - 20149.

Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και δώσε ζωή σε ένα συνάνθρωπο!Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.