Στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού-ναυτιλιακού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες. Ο λόγος ήταν η διεξαγωγή του 96ου Ετήσιου Συνεδρίου του International Propeller Club των ΗΠΑ, το οποίο διοργάνωσε και φιλοξένησε στην Αθήνα το Propeller Club Port of Piraeus με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κωστή Φραγκούλη.


Το Propeller Club δημιουργήθηκε το 1922, όταν κάποιοι άνθρωποι της θάλασσας άρχισαν στη Νέα Υόρκη να οργανώνουν καθημερινά γεύματα για να συντονίσουν μια ομάδα επαγγελματιών που εντρυφούσε στη βιομηχανία του εμπορικού ναυτικού. Εκεί συζητούσαν τα κοινά προβλήματα του κλάδου τους σε πολύ δύσκολες εποχές για την παγκόσμια κοινότητα. Η αμερικανική παρουσία στο συνέδριο ήταν έντονη και η θέση των Αμερικανών εκπροσώπων για τον κομβικής σημασίας ρόλο της Ελλάδας στις τρέχουσες γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις ήταν ξεκάθαρη, μη αφήνοντας περιθώριο για παρερμηνείες. Το μήνυμα εστάλη.

Την αρχή έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, λέγοντας: «Ενας απρόκλητος πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να διαταράσσει την παγκόσμια ναυτιλία και, ως εκ τούτου, δεν είναι μυστικό ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά», για να προσθέσει: «Το λέω και το πιστεύω, ότι τα καλύτερα χρόνια για την Ελλάδα έρχονται. Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικότερη από ποτέ και στέκεται πλέον στα πόδια της».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.