Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η διαπραγμάτευση πέρασε από την απόφαση για επιτάχυνση του διαλόγου, στην ρήξη και την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες


Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες πέρασε από την απόφαση για επιτάχυνση του διαλόγου με τους θεσμούς, στην ρήξη με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς νομισματικού Ταμείου να αποχωρεί από τη Βελγική πρωτεύουσα. Τα ξημερώματα της Πέμπτης πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών με στόχο την γεφύρωση των διαφορών και την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας. Το καλό κλίμα διεφάνη και στις δηλώσεις που έκανε το πρωί η γερμανίδα Καγκελάριος, με αναφορές στην εντατική συνεργασία της Αθήνας με τους δανειστές και στην «διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς».

Ο οδικός χάρτης του Γιούνκερ και η τελευταία ευκαιρία

Χωρίς να γίνουν δηλώσεις επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνεκρ, που κράτησε δύο ώρες

. Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε στον κ. Τσίπρα μια πιθανή διαδικασία με τους δανειστές που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων έγκαιρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν να μείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες. Ομως λίγη ώρα αργότερα μια βόμβα από την άλλη ακτή του Ατλαντικού οδήγησε σε ραγδαία επιδείνωση του κλίματος, ακόμη και σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο της Γερμανίας

Η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες ο κ. Γκογιάλ και τα τεχνικά κλιμάκια της διαπραγμάτευσης καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να συζητάει σε πολιτικό επίπεδο.

Χωρίς να κρύψει την δισαρέσκειά του ο εκπρόσωπος τύπου είπε ότι «το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει επιστρέψει στην Ουάσινγκτον», αλλά για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές στην διαδικασία τόνισε πολλές φορές ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο με την ελληνική περίπτωση εκφράζοντας την επιθυμία για συνέχιση της διαπραγμάτευσης αλλά και την ελπίδα ότι η Αθήνα ετοιμάζει νέες προτάσεις. Ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί και τόνισε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη «μακριά από μια συμφωνία».

Αποκαλύψεις για τις συντάξεις και το ΦΠΑ

Οι δηλώσεις του κ. Ράις έκρυβαν και μερικές «βόμβες» για την ουσία της διαπραγμάτευσης των τελευταίων εβδομάδων. Ο εκπρόσωπος του ταμείου είπε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και πως η πληρωμή μισθών και συντάξεων ανέρχεται στο 80% των δημοσίων εξόδων της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Η βασική σύνταξη στην Ελλάδα είναι όσο της Γερμανίας, και στην Ελλάδα οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται 6 χρόνια νωρίτερα από την Γερμανία» παρατήρησε ο κ. Ράις και τόνισε ότι το ΔΝΤ ζητά να διασφαλιστούν και να προστατευτούν οι χαμηλές συντάξεις για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για το θέμα των φόρων τόνισε ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Για την πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ εκ μέρους της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του Ταμείου περιορίστηκε να πει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει δημόσια και κατηγορηματικά ότι η πρόθεσή τους είναι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η τελευταία ευκαίρια


Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI αναφέρει ότι κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «τελευταία απόπειρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία» τη συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα χρειαζόταν να συναντήσει σήμερα τον Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ο Τσίπρας υπερεκτίμησε τον χρόνο που απομένει
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πίτερ Σπίγκελ για τους Financial Times οι πιστωτές της Ελλάδας εξέδωσαν σκληρή προειδοποίηση προς την Αθήνα ότι σύντομα λήγει το πρόγραμμα διάσωσης. Την ίδια στιγμή η διαπραγματευτική ομάδα του ΔΝΤ αποχωρεί και οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι έχει τελειώσει το χρονικό περιθώριο για έναν συμβιβασμό. Η σκληρή γλώσσα αντανακλά τους αυξανόμενους φόβους που εκφράζουν ιδιωτικά οι δανειστές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που έχει απομείνει προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία για να δοθεί στην Ελλάδα η τελευταία δόση των €7,2 δισ.  Σε μια σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει γρήγορα να αποφασίσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την χρεοκοπία.

Η αλλαγή στάσης της Αθήνας
Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Αθήνα έχει ήδη αλλάξει στρατηγική με στόχο να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις και για τον λόγο αυτόν την καθημερινή διαπραγμάτευση έχουν αναλάβει από κοινού ο Ευκλειδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιβλέπει την όλη διαδικασία, με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η γερμανική κυβέρνηση εδώ και μέρες διαμήνυε ότι είχε έρθει η ώρα για να σταματήσουν οι συζητήσεις και να τηρηθεί πιο σκληρή στάση με μια συμφωνία «take it or leave it».

Η σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου

Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει στις άλλες χώρες της ευρωζώνης ότι δεν είναι πια πρόθυμοι να διαπραγματευτούν μια συμφωνία βασισμένη στον συμβιβασμό, πέραν από το κείμενο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο κ. Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η απόρριψη της πρότασης από τον κ. Τσίπρα ενώπιον της ελληνικής βουλής οδήγησε σε σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου. «Η μόνη απάντηση που περιμένουν να ακούσουν από τους Ελληνες είναι ένα 'ναι'», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κάποιοι στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι ακόμη και το σχέδιο που παρουσίασε ο κ Γιούνκερ είναι πολύ χαλαρό σε ό,τι αφορά στις παραχωρήσεις και αντέδρασαν ακόμη και στις μειώσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων των επομένων ετών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.