Διπλό "χτύπημα" επεφύλαξαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών, προειδοποιώντας, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ότι χρειάζονται άμεσα αποφάσεις εκ μέρους της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει τις σκληρές αποφάσεις που ζητούνται από τους διεθνείς πιστωτές εάν θέλει να διασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση και να αποφύγει τη χρεοκοπία είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του την Πέμπτη σε Φινλανδική εφημερίδα.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι οι δύσκολες αποφάσεις απλά πρέπει να ληφθούν, τότε είναι μόνη της. Δεν μπορούσε να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της» είπε ο ίδιος στην  Helsingin Sanomat.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι ακόμα και τώρα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έγκαιρα για να αποδεσμευτεί η δόση πριν από το τέλος του μήνα και πρόσθεσε ότι οι πιστωτές είναι ακόμα ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις επί προτάσεων που είναι λογικές.


«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο με την προυπόθεση ότι είναι αξιόπιστη και διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας»

Γιούνκερ: Πρώτη η τεχνική και μετά η πολιτική συμφωνία

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό», επεσήμανε σήμερα το πρωί ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. 

Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες», αλλά πρόσθεσε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

«Συζητήσαμε για το θέμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο πέρασα δύο ώρες αφού τον είδα τόσες φορές στο παρελθόν. Του παρουσίασα μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το απόγευμα της Πέμπτης», τόνισε, ερωτηθείς σχετικά με το τι συζήτησε την Πέμπτη το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα.

 Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες προτάσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να εργαστεί σε αυτές που της έχουν ήδη κατατεθεί.

Το ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ

Αυστηρό πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας φέρεται να έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Α. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί του το μεσημέρι της Πέμπτης.

Περίπου δύο ώρες διήρκησε το ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ και παρά τις δηλώσεις περί μιας «σημαντικής, ενδιαφέρουσας και φιλικής συνάντησης», το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν προς τον έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται ότι είχε και προειδοποιητικό χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα, κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για «τελευταία απόπειρα» από τη μεριά του προέδρου της Κομισιόν προκειμένου να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.