Μεγάλες διαφορές μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ βλέπει ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Δεν πιάνονται οι στόχοι χωρίς μεταρρύθμιση στις συντάξεις. Εξαιρετικά πολύπλοκη η δομή του ΦΠΑ. Πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επέστρεψε στις ΗΠΑ η τεχνική ομάδα του Brussels Group.


Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την αισιοδοξία που διακατέχει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις. 

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές που δεν έχουν συρρικνωθεί και έκανε σαφές ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ το χάσμα δεν γεφυρώνεται. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, υπογράμμισε ο κ. Ράις. 

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στις συζητήσεις και ειδικότερα σε τρεις τομείς: στις συντάξεις, τους φόρους και την χρηματοδότηση.

Όσον αφορά τις συντάξεις, είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Όπως υποστήριξε, η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου και ότι αυτό τάσσεται υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Για τους φόρους τους φόρους, τόνισε ότι η δομή του ΦΠΑ είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Πιστεύουμε ότι η απλοποίηση της δομής του ΦΠΑ θα προφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ, επισήμανε. 

Για την χρηματοδότηση, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει». Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την χρηματοδότηση του χρέους, υπογράμμισε. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και την χρηματοδότηση. Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιο ευέλικτοι, αυτό πρέπει να αντανακλάται σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει και η ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον. Οι ελληνικές αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.