Όχι άλλες καθυστερήσεις στο ζήτημα της Ελλάδας, το μήνυμα του Γάλλου προέδρου

Αέρα αισιοδοξίας σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της φέρνει με νέες δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. 
Ειδικότερα, η Merkel επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ, έπειτα από σχετική ερώτηση, σχολίασε ότι μία συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι πιθανή.
«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα τρόπος», δήλωσε με νόημα η Καγκελάριος της Γερμανίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι τεχνικές συνομιλίες, μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών πρέπει να συνεχιστούν.


Embedded image permalink


Ηοllande: Να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα

Στο μεταξύ, εκκληση για επιτάχυνση και γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη».
Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει «να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε» σε συμφωνία.

Πιθανή συνάντηση Merkel, Τσίπρα, Hollande στις 22:00
Φήμες κυκλοφορούν τα τελευταία λεπτά που δίνουν μία απάντηση στο θρίλερ της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande. 
Αντικρουόμενες πληροφορίες είχαν προκαλέσει σύγχυση για το αν τελικά θα υπάρξει ή όχι συνάντηση κορυφής μεταξύ των τριών ηγετών. 
Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση σήμερα το βράδυ στις 22:00 με επίκεντρο προφανώς το ελληνικό πρόβλημα και τη συμφωνία που είναι απόλυτα απαραίτητη για την ελληνική οικονομία.
Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση των τριών, ωστόσο δήλωσε ότι εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον Έλληνα πρωυπουργό, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. 
Εν τω μεταξύ, ελληνική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Angela Merkel», απαντώντας έτσι στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βίρτς, ότι «μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».

Νωρίτερα επικράτησε σύγχυση ως προς τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής. 
Βερολίνο και Παρίσι δεν επιβεβαιώνουν την τριμερή συνάντηση. 
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση Τσίπρα – Merkel δεν επιβεβαιώνεται. 
Επίσης το πρακτορείο Reuters επικαλείται γαλλικές πηγές οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών. 
«Δεν προβλέπεται καμία συνάντηση σε αυτή τη φάση, θα δούμε τι θα συμβεί όταν φθάσουμε εκεί», ανέφερε η γαλλική πηγή αναφερόμενη στην άφιξη των ηγετών στις Βρυξέλλες, σήμερα, Τετάρτη.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, απαντώντας στο μπαράζ πληροφοριών γαλλικών και γερμανικών μέσων, που μεταδίδουν ότι η συνάντηση Τσίπρα με Merkel και Hollande ενδεχομένως να μη γίνει, σημείωνε πως δεν έχουν καμία τέτοια ενημέρωση, όπως επίσης δεν έχουν και την απάντηση των θεσμών στις νέες προτάσεις που κατέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας. 
Ως εκ τούτου συμπλήρωσε ότι αν και περιμένουν να γίνει η συνάντηση, όλα είναι ανοιχτά. 
Μάλιστα η ίδια κυβερνητική πηγή τόνιζε πως δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους μεταδίδεται αυτή η πληροφορία. 
Χτες πάντως δεν ήταν λίγα τα ξένα ενημερωτικά δίκτυα που μετάδιδαν πως για να γίνει η συνάντηση θα πρέπει να υπάρχει μια βασική σύγκλιση, για να έχει νόημα η συνάντηση των τριών ηγετών.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται εκ νέου ο παλμός της διαπραγμάτευσης, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα, σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο, Fr. Hollande.
Καθώς ο χρόνος πιέζει, το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαπραγμάτευση.
Ο Αλ. Τσίπρας στοχεύει σε μια πρώτη θετική αποτίμηση των προτάσεων που απέστειλε στους δανειστές η κυβέρνηση.
Αφού λάβει αυτή τη θετική απάντηση, τότε σχεδιάζει να παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προτάσεις της ελληνικής πλευράς στη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Ωστόσο δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει μια σειρά από μέτρα, πολλά από τα οποία θα απέχουν από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΔΕΘ και θα βάζουν φρένο σε μεγάλο μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων. 

To παρασκήνιο της Τρίτης
Την κρίσιμη συνάντηση Merkel, Tσίπρα, Ηοllande επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Τρίτης 9/6 Βερολίνο και Αθήνα, στον απόηχο της αποστολής των αναθεωρημένων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές. 
Ειδικότερα, Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως η Angela Merkel και ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη, στις Βρυξέλλες. 
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση αναμένεται να δώσει το παρών και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιβεβαίωση της τριμερούς συνάντησης επήλθε κατόπιν της αποστολής της νέας ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές.
Οι Ευρωπαίοι είχαν καταστήσει σαφές πως εάν δεν υπήρχε γραπτή πρόταση της Αθήνας, δεν θα επρόκειτο να υπάρξει καμία έκτακτη συνάντηση για το φλέγον ελληνικό ζήτημα.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jereon Dijsselbloem, ο οποίος χαρακτήριζε μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης αβέβαιη τη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.

Επιβεβαιώνει το Μαξίμου τη συνάντηση Τσίπρα, Merkel, Ηοllande την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες 
Τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Angela Merkel και τον Francois Hollande επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, το Μαξίμου επιβεβαίωσε πως ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας.
Ας σημειωθεί πως η Σύνοδος θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη 10/6 και αύριο Πέμπτη 11/6 στις Βρυξέλλες.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Χιλής, Michelle Bachelet, την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff, τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Evo Morales, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Rafael Correa, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, Miguel Diaz – Canel και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Hector Timerman.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.