Μία ακόμη εβδομάδα-φωτιά περιμένει την κυβέρνηση, που καλείται να περάσει το δεύτερο ν/σ στη Βουλή, τη στιγμή που οι φόβοι για νέους αντάρτες αυξάνονται.

Για ένα νέο κρας τετ ετοιμάζεται το Μαξίμου, με την ψηφοφορία της Τετάρτης για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων να θεωρείται ...αγώνας επιβίωσης, καθώς  οι φόβοι για «νέους αντάρτες», πέραν των 39 που καταγράφηκαν στην πρώτη ψηφοφορία, αυξάνονται.

Και μπορεί δύο από τα «καυτά θέματα» που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις -εκείνο της φορολογίας των αγροτών και η ρύθμιση που αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- να μην περιλαμβάνονται τελικά στο νομοσχέδιo της Τετάρτης, υπάρχουν ωστόσο αρκετά άλλα ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επάνοδος της περίφημης «τρόικα», των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα εντός της εβδομάδας και επικοινωνιακός χειρισμός της επιστροφής τους, οι δηλώσεις των απομακρυσθέντων υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας -με προεξάρχουσα εκείνη του Π. Λαφαζάνη ότι «θα αγωνιστεί το νέο μνημόνιο να γίνει μια μικρή παρένθεση»-  εντείνουν τον πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για να διατηρήσει την πλειοψηφία των δυνάμεων εντός κόμματος και να υλοποιήσει την συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού ετοιμάζουν σχέδια δράσης ακόμη και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός απολέσει την πλειοψηφία εντός του κομματικού μηχανισμού. 

Όπως ανέφερε  το ρεπορτάζ του paradimotika gr, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κατατεθεί εισηγήσεις από την πλευρά συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, με τις οποίες ο πρωθυπουργός, στην πορεία προς τις εκλογές τις οποίες προσδιορίζουν γύρω στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2015, θα πρέπει να διαμορφώσει τους όρους για δημιουργία νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας.

 

Οι εσωτερικές αντιδράσεις και το «ψυχολογικό όριο» των 120

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών μπορεί να αυξηθεί, με ενδεχόμενο να υπάρχει κίνδυνος για το «ψυχολογικό» όριο των 120 βουλευτών που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, οι εσωκομματικές αντιδράσεις εντείνονται λαμβάνοντας τη μορφή άμεσης πλέον κριτικής. Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως φεύγει αλλά θα παραμείνει στο κόμμα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι θα αγωνιστεί «το νέο μνημόνιο να γίνει μια μικρή παρένθεση στην πορεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη: «Θα προσπαθήσω μέσα από τη Βουλή και τους αγώνες να στηρίξω την κονωνική ασφάλιση. Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και για να μην αναλάβει η κυβέρνηση δεσμεύσεις που θα ακυρώνουν το πρόγρραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

 

Τα μηνύματα του Μαξίμου και η απόσυρση των διατάξεων για τους αγρότες

Ωστόσο, μήνυμα σε όσους συνεχίζουν να αμφισβητούν την επιλογή του Α. Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε πως «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία», επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο Α. Τσίπρας θα είναι «ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση».

«Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αποφάσισε το μεσημέρι της Δευτέρας να μην συμπεριλάβει δύο θέματα «φωτιά» στο νομοσχέδιο της Τετάρτης, εκείνο της φορολογίας των αγροτών και εκείνο που αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Όπως ξεκαθαρίζει ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης «στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών» και συνεπώς το ν/σ της Τετάρτης θα περιλαμβάνει τον Κώδικα Πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, με την οποία επικοινώνησε το TheΤoc, οι ρυθμίσεις για τους αγρότες και τις πρόωρες συντάξεις δεν ήταν προαπαιτούμενα από τους δανειστές σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις για τους αγρότες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να τις ψηφίσουν.
 
Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης αν δεν πιάσουμε τους 120

Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης στην περίπτωση που «πέσει» κάτω από 120 βουλευτές στην ψηφοφορία στην βουλή παρουσίασε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρ.Μαντάς ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών.

Μιλώντας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης έκανε έκκληση για ενότητα στο κόμμα σημειώνοντας ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να συζητήσει την πορεία της κυβέρνησης. Γνωστοποίησε δε, ότι η κυβέρνηση απέσυρε από το νομοσχέδιο το φορολογικό των αγροτών καθώς και άλλες διατάξεις γιατί αναζητεί ισοδύναμα μέτρα σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Αναλυτικά ο κ. Μάντας δήλωσε:

Εκλογές εάν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί από λιγότερους από 120 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ένα είναι σίγουρο πάντως : προβλέπεται συνταγματικά πως η στήριξη σε μια διαδικασία που ενέχει τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης όπως μπήκε από τον Πρωθυπουργό και στην προηγούμενη ψηφοφορία. Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης τυπική, αλλά ενέχει τέτοια μεγάλη βαρύτητα. Αν έχει κάτω από 120 ψήφους αποδοχή αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στη συνταγματική διαδικασία…στις διερευνητικές εντολές, στις κοινές συναντήσεις με τον ΠτΔ. Νομίζω ότι καταλήγει εκεί (δηλ. Στις εκλογές)».

 

Για την συνεδρίαση της ΚΕ: πρέπει να υπάρξει κοινός τόπος. Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει βάλει την υπογραφή του και να του πεί η ΚΕ πάρτην πίσω

«Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει κοινός τόπος και να συνεννοηθούμε πολιτικά σε αυτή τη δύσκολη καμπή ώστε να μην οδηγηθούμε σε αυτήν την εξέλιξη....Ωστόσο εγώ δεν έχω κάτι να πω να γίνει ή να μη γίνει. Να γίνει έστω και 12 η ώρα τη νύχτα, τα μάτια που μας κοιτάνε δεν είναι μόνο τα μάτια των μελών ή φίλων του κόμματος, είναι τα μάτια όλης της Χώρας και όλου του κόσμου. Συνεπώς κάθε κίνηση σήμερα πρέπει να μετριέται. Δεν είναι μια διαδικασία χωρίς ουσία. Έχουμε κάνει πολλές φορές τέτοιες με πλειοψηφίες και μειοψηφίες όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατικό κόμμα. Η ομοφωνίες είναι σπάνιες σε εμάς… ένα θέμα όμως είναι ο χρόνος. Φανταστείτε ενώ έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και έχει βάλει την υπογραφή του σε μια διαδικασία να του πει η ΚΕ πάρει πίσω την υπογραφή σου. Δεν είναι τόσο απλό. Με βάση αυτή τη λογική οι αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων πρέπει να κρίνουν με βάση το συνολικό ζήτημα. Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα...Δεν πάμε στη ΚΕ να διαμαρτυρηθούμε, πάμε να βρούμε ένα κοινό τόπο για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, αυτό έχει μεγάλη δυσκολία» .

 

Η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το θέμα των αγροτών

«Είναι η θέσπιση του κώδικα ποινικής δεοντολογίας και η μεταφορά σε εθνικό δίκτυο θέσπισης δικαιωμάτων πιστωτικών ιδρυμάτων (τα μέτρα που θα ψηφιστούν στην βουλή την Τετάρτη). Επειδή όμως ακούω από χθες ότι υπάρχει προβληματισμός για το θέμα των αγροτών, του ΑΔΜΗΕ και για άλλα ζητήματα, νομίζω πως άμεσα θα μπουν στη Βουλή τα δύο παραπάνω θέματα. Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Ειδικά για τους αγρότες ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Αποστόλου. Ακόμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει πρωτοβουλία της κυβέρνησης μαζί με τα θέματα των αγροτών να γίνει πρόταση και συζήτηση με τους θεσμούς ώστε να υπάρξουν αντισταθμιστικά ή ισοδύναμα μέτρα».

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.