Μάχη δίνει η Μέρκελ για να περάσει η συμφωνία από τη Bundestag – Διχασμένη η κοινή γνώμη στη Γερμανία
Εγγυώμαστε την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ  Kανείς δεν είναι έτοιμος για ένα grexit  Το δημοψήφισμα άφησε συντρίμια   Τι είπε η καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της στη Bundestag   Ισχυρές αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της συναντά η καγκελάριος    Διχασμός στην κοινή γνώμη της Γερμανίας


«Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (...) Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη - και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη», επανέλαβε η κυρία Μέρκελ, αλλά διευκρίνισε ότι τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου, ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών», τόνισε, αλλά για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός Ευρωζώνης.

«Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κατά την σημερινή, έκτακτη, συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM και για την έγκριση της χρηματοδότησης - γέφυρας από τον EFSM και πρόσθεσε ότι είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη», αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε. Ανέφερε δε ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών της Αθήνας των τελευταίων μηνών ήταν «συντρίμμια» και σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα δοθεί μεγάλη προσοχή σε πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης του προγράμματος, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας υπερτερούν των μειονεκτημάτων. "Δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για μια ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη. Δεν το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά και για τους ανθρώπους στην Γερμανία", κατέληξε και ευχαρίστησε ειδικά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθεια που κατέβαλε.

Και συνέχισε: «Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι έτοιμο για ένα Grexit. Oύτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και οι υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες δεν ήταν έτοιμες για μία έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

Στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, και του αδελφού του κόμματος στη Βαυαρία, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σχετικά με την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος σήμερα.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι βουλευτές του CDU/CSU συνεδρίαζαν επί περισσότερες από πέντε ώρες και εκτιμούσαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Στο τέλος της συνεδρίασης το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο, σημειώνει η εφημερίδα Die Zeit: σήμερα που το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, η Μέρκελ θα έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των βουλευτών της παράταξής της.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα, η Μέρκελ θα πρέπει να αναμένει περισσότερα «όχι» απ' όσα υπολόγιζε, καθώς 48 βουλευτές της έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση και 3 ότι θα απέχουν. Τον Φεβρουάριο όταν είχε τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της παράτασης του δεύτερου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας 29 βουλευτές του CDU/CSU είχαν ψηφίσει «όχι».

Στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) οι διαφωνίες ήταν μικρότερες, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες σχεδόν όλοι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι ένας σημαντικός δείκτης της υποστήριξης που εξακολουθεί να χαίρει στο εσωτερικό της παράταξής της στο κρίσιμο θέμα της Ελλάδας, εκτιμά η Zeit. Αν ο αριθμός των διαφωνούντων παραμείνει γύρω στους 50 η Μέρκελ μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της

Τελικά, καταλήγει η εφημερίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλη πλειοψηφία της παράταξης θα ψηφίσει «ναι» σήμερα, κυρίως καθώς οι βουλευτές της δεν επιθυμούν να βλάψουν τη Μέρκελ, η οποία σήμερα έχει και τα γενέθλιά της, αλλά ούτε και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη η σκληρή στάση που κράτησαν και οι δύο στις διαπραγματεύσεις κατάφερε να πείσει και κάποιους από τους βουλευτές που είχαν αμφιβολίες, επισημαίνει η Zeit.

«Το στρατόπεδο όσων λένε "όχι" αυξάνεται», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt

Ο αρμόδιος του CSU για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ δήλωσε στην εφημερίδα ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης εκφωνήθηκαν πάνω από 40 ομιλίες και πολλοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Τελικά, πρόσθεσε ο ίδιος, 48 βουλευτές δήλωσαν ότι κατά τη σημερινή ψηφοφορία θα ψηφίσουν «όχι», κάτι που ενόχλησε τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το μήνυμα ότι η πρόταση (σ.σ. για παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα) δεν πρόκειται να είναι επιτυχής ούτε από πολιτική ούτε από οικονομική άποψη», σχολίασε ο Μίχελμπαχ.

Η Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η Μέρκελ δεν συνδέει την υπερψήφιση της πρότασης για παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα με ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της, παρόλο που πολλοί βουλευτές της παράταξής της αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέας βοήθειας με επιφυλάξεις, και αναρωτιέται αν η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει λάθος.

Το περιοδικό Der Spiegel εκτιμά ότι η Μέρκελ θα πρέπει να πείσει πολλούς επικριτές της ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας, η οποία προκαλεί προβλήματα και στον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Γκάμπριελ θα πρέπει να εκφωνήσουν σήμερα στη γερμανική βουλή έντονες ομιλίες. Κυρίως η καγκελάριος θα πρέπει να προσπαθήσει να παρουσιάσει επιχειρήματα υπέρ της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα και να πείσει όσους περισσότερους επικριτές της μπορεί να ψηφίσουν τελικά «ναι».

Αντίθετα στο SPD το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι τόσο η σημερινή ψηφοφορία, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές θα ψηφίσουν «ναι». Παρόλα αυτά πολλοί βουλευτές αντιμετωπίζουν επικριτικά τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο πρόεδρος του κόμματος Γκάμπριελ.

Οι συνεχείς αλλαγές πορείας του αντικαγκελαρίου κατά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει την οργή κάποιων βουλευτών του κόμματός του.

Αντί ο Γκάμπριελ να κρατήσει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ανέβασε τους τόνους απέναντι στην Αθήνα ακολουθώντας τον τόνο που έθετε ο Σόιμπλε, ενώ μόλις το Σαββατοκύριακο πήρε αποστάσεις από το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών περί ενός προσωρινού Grexit. Παράλληλα πολλές επικρίσεις δέχεται και ο ίδιος ο Σόιμπλε από Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, καθώς πιστεύουν ότι τορπιλίζει την υιοθέτηση του τρίτου πακέτου βοήθειας.

Διχασμένη η κοινή γνώμη στη Γερμανία

Μοιρασμένη εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά το πώς θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτο καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει την πρόταση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 46%.

Στην ίδια έρευνα, το 85% πιστεύει ότι, παρά το νέο πακέτο βοήθειας, η Ελλάδα θα παραμείνει μακροπρόθεσμα εξαρτημένη από την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις το 11% θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα προχωρήσει προς τα εμπρός.

Σε ό,τι αφορά την δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) κερδίζουν μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση (2.7.2015) και φθάνουν στο 41%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μία μονάδα και πέφτουν στο 24%, όπως και η Αριστερά (Die Linke), η οποία περιορίζεται στο 9%, με τους Πράσινους να παραμένουν σταθεροί στο 11%, τους Φιλελεύθερους (FDP) να φθάνουν, κερδίζοντας μία μονάδα, στο 6% και τους ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), με νέα ηγεσία, να σημειώνουν απώλειες μίας μονάδας και να βρίσκονται στο 4%.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.