Μήνυμα ρήξης με την Αριστερή Πλατφόρμα απηύθυνε ο πρωθυπουργό την επομένη της δραματικής ψηφοφορίας στη Βουλή.


Σε μετωπική σύγκρουση με τους 32 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο έρχεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς στην σημερινή πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να είπε ότι η επιλογή τους να καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα δεν αποτελεί στήριξη της κυβέρνησης και ότι είναι αναγκασμένος να συνεχίσει με κυβέρνηση που στηρίζεται στην μειοψηφία μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού στους συνεργάτες του, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών τον Σεπτέμβριο μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Ο Πρωθυπουργός ρίχνει το γάντι τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα όσο και σε βουλευτές του κόμματός του που ψήφισαν θετικά αλλά προσανατολίζονται να  καταψηφίσουν  στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με την δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων.

Με την δήλωσή του υπονοεί  ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση απωλέσει την στήριξη 120 βουλευτών είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της προκήρυξης εκλογών ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποπέμπει από την ΚΟ τους 32 διαφωνούντες παρά το γεγονός ότι είχε διαμηνύσει στην Αριστερή Πλατφόρμα πως  η ψήφος στην τελευταία κοινοβουλευτική διαδικασία είχε τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας για τον Πρωθυπουργό που φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο μετά το ρήγμα που προκλήθηκε στην ΚΟ κατά την τελευταία ψηφοφορία στην βουλή.

Η Αριστερή Πλατφόρμα συνεδριάζει για να οριοθετήσει την στάση που θα κρατήσει απέναντι στον Πρωθυπουργό αφού όπως όλα δείχνουν με την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Non Paper του Μ. Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνεργάτες του: «Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας». 

Ο Πρωθυπουργός θέτει ουσιαστικά ένσταση για την ουσία της τοποθέτησης των 32 συντρόφων του υπονοώντας ότι δεν είναι κάποιοι περισσότερο αριστεροί από τον ίδιο που δέχτηκε τον εκβιασμό, λέγοντας ότι: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών». 

Ξεκαθαρίζει τέλος ότι η επιλογή τους να καταψηφίζουν το κρίσιμο νομοσχέδιο για το οποίο δεσμεύτηκε και συμφώνησε ο ίδιος και από την άλλη πλευρά να δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση εάν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης  λέγοντας: «Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων». 



Αναλυτικά το non paper

Σύσκεψη στελεχών κυβέρνησης και κόμματος πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Μ. Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλλημα που αντιμετωπίσαμε. Και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη.

Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας.

Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.

Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».



Το σταυρόλευξο του ανασχηματισμού

Στην σκληρή βάσανο του ανασχηματισμού υποβάλεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά το πλήγμα που επέφερε στην κυβέρνηση η ψηφοφορία για τα μέτρα στη Βουλή.

Το νέο υπουργικό σχήμα πιθανόν να ανακοινωθεί αύριο το πρωί καθώς αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδεχομένως να γινόταν σήμερα.

Η χρονική μετάθεση του αποδίδεται και σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις που προέκυψαν  στο επίπεδο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.    

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι εταίροι ζητούν την επίσπευση ψήφισης του δεύτερου νομοσχεδίου αλλά και την ένταξη νέων μέτρων στις διατάξεις του νόμου.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι εκτός της αναθεώρησης του κώδικα πολιτικής δικονομίας, των διατάξεων για τις τράπεζες και τα φορολογικά μέτρα όπου προβλέπεται η κατάργηση των προνομίων στους αγρότες, οι εταίροι ζητούν την ένταξη διατάξεων που θα αφορούν τον φορέα που θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία των 50 δις. ευρώ καθώς και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων που δεν περιλήφθηκαν στο πρώτο νομοσχέδιο. 

Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, αναμένεται σήμερα να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να εξετάσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και τις διατάξεις των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στην βουλή. 

Έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή της συμφωνίας, η κυβέρνηση ανέβαλε για μία ημέρα την ανακοίνωση του ανασχηματισμού προκειμένου να σχεδιάσει την προώθηση του νομοσχεδίου αλλά και να εξετάσει τις πιθανές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αύξησης των διαρροών του κυβερνώντος κόμματος – πέραν της Αριστερής Πλατφόρμας- αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  (ΝΔ ΠΑΣΟΚ Ποτάμι), καθώς αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις όσον αφορά την φορολογία των αγροτών από τους βουλευτές της περιφέρειας και τον φορέα για την διαχείριση των 50 δις. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτελέσει και το διαβατήριο για να αποδοθούν  τα 7 δις. ευρώ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα γέφυρα απ όπου θα αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας σε ΕΚΤ και ΔΝΤ. 

Σαρωτικές αλλαγές για να προχωρήσουν και τα μέτρα 

Ο ανασχηματισμός που αναμένεται να είναι σαρωτικός, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης αφού από την μία πλευρά ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει το στίγμα του νέου κυβερνητικού σχήματος με το οποίο θα αξιοποιήσει στελέχη της ΚΟ με στόχο να ανακόψει το κύμα των διαρροών.

Από την άλλη απαιτείται η αλλαγή υπουργών όπως του Δ. Στρατούλη και του Π. Λαφαζάνη καθώς ένα σημαντικό τμήμα των νέων διατάξεων αφορούν τα υπουργεία στα οποία προΐσταται. Παράλληλα ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει και την εκκίνηση των αλλαγών στο προεδρείο της βουλής αφού θα ….φωτογραφήσει το πρόσωπο με το οποίο θα επιδιωχθεί η αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.  

Και τεχνοκράτες στο νέο υπουργικό σχήμα;    

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στα σχέδια του κύριου Τσίπρα είναι να αξιοποιήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τεχνοκράτες που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα προκειμένου να διαμορφώσει ένα σφιχτό υπουργικό συμβούλιο με δύο στόχους:

Από τη μία πλευρά να θέσει σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψηφίστηκαν χτες στη βουλή και να προωθήσει τα νέα νομοσχέδια στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές που αποτελούν άλλωστε και τη βασική προτεραιότητα του κινητικού σχήματος

και από την άλλη να ανοίξει Ατζέντα μέτρων που θα έχουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δώσει δείγματα γραφής ενόψει πολιτικών εξελίξεων και πιθανών εκλογών μέσα στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα που ακούγονται για συμμετοχή στο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι αυτά του Νίκου φίλη του Σάββα Ρομπόλη ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Γιάννη Μπαλάφα που όμως θα σημάνει και την αλλαγή του προεδρείου στη βουλή.

Παράλληλα συζητείται η αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη όπως επίσης και η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη σε παραγωγικό υπουργείο ενώ για το υπουργείο εργασίας συζητείται  το όνομα της κας Ράνιας Αντωνοπούλου. 

Με ποιους συζητεί ο πρωθυπουργός πρόσωπα αλλά και μέτρα  

Στο Μαξίμου από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκονταν  ο αντιπρόεδρος κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και οι υπουργοί οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος οικονομίας Γιώργος Σταθάκης καθώς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης μαζί με το Χρήστο Μαντά που είναι ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.