Ένα από τα κλειδιά για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τη διάρκεια του βίου της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι άλλο από αυτό του εκλογικού νόμου, καθώς ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με το...φάντασμα της απλής αναλογικής, το οποίο εκλογικά ευαγγελιζόταν. Βεβαίως, το όλο ζήτημα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που έχει να κάνει με τις πολιτικές κινήσεις των επόμενων μηνών, με ορισμένους να πιέζουν όλο και περισσότερο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται έντονα το σενάριο της απλής αναλογικής, το οποίο θα εκτόξευε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 46%, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει δύσκολο έργο να αρνηθεί το πνεύμα της εν λόγω μεταρρύθμισης, μιας και ο ίδιος ευαγγελιζόταν τη σκοπιμότητα της απλής αναλογικής, χαρακτηρίζοντας το υπάρχον εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους ως έωλο και καλπονοθευτικό.

Ήδη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά , προϊδέασε για μια τέτοια πρόταση, ενώ και στο Ποτάμι το σκέφτονται πολύ σοβαρά. Πάντως, το Μαξίμου ήδη επεξεργάζεται σενάρια διαφυγής από το αδιέξοδο.

Ντρίμπλα με αναθεωρητική Βουλή

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη πιάσει τα...vibes του πολιτικού κινδύνου και προσπαθούν να ετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη πρόταση νόμου για αλλαγή του εκλογικού συστήματος με επιστροφή στην απλή αναλογική, η οποία μεν ενισχύει τα μικρότερα κυρίως κόμματα στην αναλογία ποσοστό/έδρες, πλην όμως θέτει πολύ αυστηρούς για την εποχή περιορισμούς για την αυτοδυναμία, καθώς ένα κόμμα θα χρειάζεται περίπου 46% για να κυβερνήσει κατά μόνας.

Έτσι, αν ένα κόμμα λάμβανε 35% σε εθνικές εκλογές, θα χρειαζόταν είτε τη σύμπραξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε δύο μικρότερων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr γνωρίζουν πως μια ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα δεν θα ευνοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση, γι' αυτό το λόγο και επεξεργάζονται μια... ντρίμπλα, ώστε και να δείξουν πως δεν απομακρύνονται από το πνεύμα της απλής αναλογικής και να αποφύγουν προσωρινά τον σκόπελο.

Έτσι μελετάται το ενδεχόμενο η αλλαγή του εκλογικού νόμου να παραπεμφθεί για την επόμενη Βουλή, η οποία θα μπορούσε να κηρυχθεί αναθεωρητική, ώστε το ζήτημα να μην αντιμετωπιστεί απλά με μια ακόμα αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά εντος ενός ευρύτερου πλαισίου μεταρρύθμισης της δημόσιας ζωής.

Άλλωστε, το Μαξίμου δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει μια ψηφοφορία στη Βουλή επί του ζητήματος άμεσα, λόγω και του ότι το θέμα ήταν ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, , καθώς με 200 ψήφους βουλευτών μια τέτοια αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ήταν εφαρμόσιμη από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Για να κηρυχθεί όμως η επόμενη Βουλή αναθεωρητική και να δουλέψει η...πονηριά τη κυβέρνησης, αν υπάρξει πρόταση, θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες προαναθεωρητικής εργασιας, όπου θα καθοριστούν και θα ψηφιστούν τα άρθρα που θα καταστούν αναθεωρητέα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Βουλή να είναι ανοιχτή, όπερ να μην γίνουν εκλογές άμεσα. Και κάπου εκεί, τα προβλήματα της κυβέρνησης πυκνώνουν.

Πιέσεις για κυβέρνηση ειδικού σκοπού- Για πόσο ακόμα θα ανθίσταται ο Τσιπρας;

Σε κάθεωση, οι πιέσεις στον Αλέξη Τσιπρα για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού εχουν αρχίσει και εντείνονται. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θέλει η συμφωνία να έχει κλείσει και ψηφιστεί έως τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να πληρώσουμε ένα ομόλογο της ΕΚΤ, ενώ δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές χωρίς το χαρτί του χρέους στα χέρια του, κάτι που όμως μπορεί να ππάρει μόνο μετά από την πρώτη επιτυχή αξιολόγηση γύρω στον Οκτώβριο, αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί αυστηρά.

Πάντως, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως αυτός ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού, συνδυαστικά με το ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο δια της οδού του συνεδρίου, απαιτεί πολιτική σταθερότητα, η οποία θα μπορούσε να διασαλευθεί στην επόμενη κρισιμότατη ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο, όταν αυτό κλείσει οριστικά, μιας και αν η κυβέρνηση πέσει κάτω από τον αριθμό 120 (ψήφοι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), τότε κυριολεκτικά δεν θα μπορεί να σταθεί.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένες τις κρισιμότατες στιγμές που διέρχεται η χώρα, πολλοί είναι εκείνοι που προτάσσουν την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα τουλάχιστον έως τι αρχές του 2016, με στόχο και να κλείσει η αξιολόγηση και να εφαρμοστούν πολλά από τα συμφωνηθέντα σε πολλούς τομείς.

Φυσικά, αν η κυβέρνηση δεν έχει μείνει αλώβητη, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, κάτι που όμως απορρίπτει διαρρήδην το Μέγαρο Μαξίμου, όπου άλλωστε επιμένουν στην ανάγκη εξεύρεσης καθαρώς πολιτικών λύσεων-με άλλα λόγια εκλογές για ευρύ ξεκαθάρισμα σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Το ζήτημα βέβαια για τον Αλέξη Τσιπρα είναι πως, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι φωνές για τη διαμόρφωση ενός διάδοχου σχήματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έτσι ώστε οι πολιτικές εξελίξεις να πάρουν αναβολή για το 2016.

Βεβαίως, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως όσο εφαρμόζεται η συμφωνία, τόσο θα φθείρεται η ατσαλάκωτη εικόνα του Αλέξη Τσιπρα και γι' αυτό το λόγο, μεταξύ άλλων, εμφανίζονται επισπεύδοντες, αν και το ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.