Στη Γενική Συνελευση μεταφέρθηκε το κλίμα έντασης που υπήρχε από το πρωινό διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ


Εκεί  ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, κατά προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης, καθώς δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο πέρα από προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις του προέδρου. 

Απαντώντας ο κ. Πατούλης τόνισε ότι δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε πολιτική αλλά για να συζητήσουμε τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η Γενική Συνέλευση.

Η ένταση, όπως ήταν αναμενόμενο, συνεχίστηκε και στη ΓΣ όπου υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών της παράταξης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης ο Δ. Μπίρμπας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τονίζοντας ότι ο μόνος λόγος σύγκλησης της ΓΣ είναι για να διεκδικήσει ο Γ. Πατούλης την ηγεσία της διαλυμένης κεντροδεξιάς παράταξης. Και συμπλήρωσε πως δεν έχει κανένα νόημα η ΓΣ παρά μόνο «για να πούμε τον πόνο μας». Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη ΓΣ των δημάρχων τονίζοντας ότι η διαδικασία δεν έχει νόημα από τη στιγμή που διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και σημείωσε ότι έπρεπε να πάει από την επόμενη εβδομάδα.

Σκληρή ήταν και η απάντηση του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση θα ηγηθεί απέναντι σε λαϊκίστικους μηδενισμούς, ενώ στελέχη της παράταξης της ΝΔ κατήγγειλαν ότι στην αίθουσα δεν βρίσκονταν μόνο δήμαρχοι αλλά και άλλοι αυτοδιοικητικοί που είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένταση.

Αντίστοιχες αντεγκλήσεις όμως σημειώθηκαν και μεταξύ του Γιώργου Πατούλη και του Γιώργου Ιωακειμίδη, με τον δεύτερο να τονίζει πως δεν πρέπει να γίνεται πολιτική «εδώ μέσα» και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να απαντάει ότι  όποιος δεν έχει διαβάσει την ημερήσια διάταξη και ήρθε να κάνει πολιτική να μην συνεχίσει. Ο Γ. Ιωακειμίδης, εντείνοντας την επίθεση τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θέλει να είναιπαρών στις διαδικασίες της κεντροδεξιάς και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θέλει να είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην αυτοδιοίκηση.


Κατά τα άλλα, ο Γ. Πατούλης, στην ομιλία του, εστίασε ιδιαίτερα στην κρισιμότητα της στιγμής. Και υπογράμμισε:  «Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Πατρίδα μας, αλλά και το θεσμό που υπηρετούμε συγκυρία. Τις επόμενες τρεις μέρες, από τις ενέργειες της Κυβέρνησης και της ομάδας διαπραγμάτευσης, θα κριθεί αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και την Ευρώπη. ΄Η αν θα βρεθεί εκτός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, με τη δική της θέληση και με την υπογραφή της Κυβέρνησης γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγει από την Ένωση. Εγώ έχω εκφράσει την άποψη μου πάνω σε αυτό το ζήτημα. Έχω ταχθεί εξαρχής υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ και πιστεύω ότι την ίδια άποψη έχουν και οι περισσότεροι από μας που σήμερα βρισκόμαστε στο χώρο αυτό, αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα του τι ψήφισε στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ελπίζω πραγματικά ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού μας και της Κυβέρνησης είναι να πετύχει μια έντιμη συμφωνία και συμβιβασμό με τους δανειστές – εταίρους μας ώστε την Κυριακή να υπάρξει επιτέλους ένα happy end σε αυτή την υπόθεση». 

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κοιμήσης, δήμαρχος Αμφιλοχίας, επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι με συμφωνία ή όχι, θα υπάρχει ένα πολύ διαφορετικό τοπίο για τη λειτουργία των δήμων και ταυτόχρονα κάλεσε την αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει την αποκέντρωση της εξουσίας και ουσιαστικά παρατήρησε ότι οι δήμοι που δεν έδωσαν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ δικαιώθηκαν για την επιλογή τους.

Καμίνης: Έρχονται δυσκολότερα χρόνια – Οι δήμοι να διαχειρίζονται τους ίδιους πόρους τους

Ο Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι γνωρίζουμε πως η χώρα περνάει τις πιο δύσκολες ώρες. Το τοπίο, τόνισε, που διαγράφεται μπροστά μας δείχνει ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα από αυτά που ζούμε. Έχει αντιστραφεί, πρόσθεσε, η εικόνα των δήμων τα τελευταία χρόνια, αντιστράφηκε η εικόνα της διαφθοράς. Άλλωστε, συμπλήρωσε, οι δήμοι ήταν αυτοί που άσκησαν κοινωνική πολιτική όταν δεν υπήρχε κράτος και αυτή –υπογράμμισε– είναι η εικόνα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Να προχωρήσουμε, επεξήγησε, σε ένα ριζικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα ενδυναμώνει την εικόνα των δήμων. Πρότεινε, δε, τη διαχείριση ιδίων πόρων από τους δήμους, μεταξύ των οποίων και φόρους ακινήτων, χωρίς όμως την προθήκη νέων φόρων, με στόχο αυτό να συμβάλλει στη διπλή ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης. Ως απάντηση στην πόλωση η οποία δημιουργείται εμφάνισε τη συνεργασία των δήμων μέσω των δικτύων κοινωνικής πολιτικής και προέταξε μια λογική μητροπολιτικής διακυβέρνησης στην Αττική με δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών κοινωνιών σε συνεργασία και με την περιφέρεια.

Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, ο οποίος υπογράμμισε ότι μέρα με τη μέρα ο λαός μας τσακίζεται από την απληρωσιά και την ανεργία. Προβλήματα που, όπως προέβλεψε, θα οξυνθούν περισσότερο είτε με το μνημόνιο του ΝΑΙ είτε με το μνημόνιο του ΟΧΙ, όπως είπε. Αναφερόμενος στον Γιώργο Πατούλη, τόνισε ότι «από την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ γίνεται φανερός ο ρόλος που από έπαιζε η ΚΕΔΕ, να συμβάλλει στο να περάσουν νέα μέτρα και μνημόνια και να παίξει ρόλο στην αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος». Τέλος κάλεσε εργαζόμενους και δημάρχους στη λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.
Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.